2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. Május 30. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: jogiforum.hu

Az egyik legnagyobb magyar jogtudós dunaszerdahelyi volt

Az egyik legnagyobb magyar jogtudós dunaszerdahelyi volt

Szladits Károly nevét szülővárosában viszonylag kevesen ismerik, személyében azonban a magyar magánjogtudomány egyik nagy alakját tisztelhetjük. Gondolatai ma is a magyar jogászképzés megkerülhetetlen részét alkotják.

Szladits károly 1871. december 27-én született Dunaszerdahelyen. Édesapja korai halálát követően édesanyjával Pozsonyba költöztek. Itt töltötte gimnazista éveit, amely időszak alatt a német, angol és francia nyelvet is elsajátította. Jogi tanulmányait Budapesten folytatta, és 1895-ben ő volt az első, akit sub auspiciis regis (a király védnökésge alatt) avattak jogász doktorrá. Ezen elismerésben csak azok részesülhettek, akik valamennyi középiskoai és egyetemi vizsgán az elérhető legjobb érdemjegyet szerezték. 1916-ban nemességet és az azzal járó előnevet szerez, neve innentől kezdve dunaszerdahelyi Szladits Károly.

Pályafutását az Igazságügyi Minisztériumban kezdte. 1896-ban tagja lett a polgári törvénykönyv előkészítésére létrehozott bizottságnak, amelynek munkájában 1928-ig tevékenyen részt vett. 1908-tól a Budapesti Tudományegyetem magánjogi magántanára, 1917-től rendes tanára lett. Közel negyven évnyi tanári tevékenysége alatt generációkat, tízezernél is több joghallgatót oktatott. Két alkalommal, 1932–33-ban és 1938–39-ben a Jog- és államtudományi kar dékáni tisztjét is betöltötte.

A magyar magánjogtudományban a német és osztrák jog szolgai követése ellen hadakozó Grosschmid Béni (Márai Sándor írónk apai nagybátyja) követője. Tudományos tevékenyéségét a meggyőző elemzés és a világos kifejezésmód jellemezte. A magyar magánjog vázlata című tankönvye öt kiadásban szolgált egyetemi tankönyvül. Fő művének a Magyar magánjog című hatkötetes gyűjteményt tekinthetjük, amelyet „Nagy-Szladits”-nak is neveznek.

1932-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 1943-ban rendes tagjává választották.1945 után ő a Jogtudományi Közlöny főszerkesztője és egyben egyik legtermékenyebb szerzője. Mindemellett tagja volt a hágai Állandó Választottbíróságnak is.

1953-ban élete munkásságáért és a jogásznemzedékek nevelése körében kifejtett tevékenységéért, a jogászok közül elsőként Kossuth-díjban részesült.

Szladits Károly 1956. május 22-én, életének 85. évében hunyt el Budapesten. Munkásságára a magyar polgári peres eljárásokban, beadványokban, bírósági határozatokban napjainkban is hivatkoznak.

(ák)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.