2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2020. Október 02. 17:33, péntek | Kzélet
Forrás: TASR

Az Egészségügyi Minisztérium harca az álhírek ellen

Az Egészségügyi Minisztérium harca az álhírek ellen

POZSONY, október 2. – Az Egészségügyi Minisztérium több módszerrel kapcsolódott be az álhírek elleni küzdelembe.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője a Szlovák Köztársaság hivatalos hírügynökségének elmondta, hogy a minisztérium nyomon követi a legelterjedtebb és legveszélyesebb álhíreket. Az egészséget is fenyegető témákra pedig felhívja a közösségi oldalak kezelőinek figyelmét. „A lehető leghatékonyabb módszereket keressük, hogy a közösségi hálókon keresztül a leggyorsabban tudjuk tájékoztatni a nyilvánosságot a tényekről és szakértői véleményekről, tanácsokról, amelyekre az álhíreket olvasva a polgárok támaszkodhatnak.

A minisztérium szakértőivel, orvosokkal és más szakemberekkel közösen dolgozunk az egyes orvosi szakterületeket érintő témákon. Véleményük és javaslataik az álhírek elleni küzdelmünk alappillére és forrása.” – jegyezte meg a szóvivő. A minisztérium az egészségügyet népszerűsítő influencerekkel egy nem hivatalos hálózatot is létrehozott, ahol egymást segíthetik a közösségi térben. Eliášová hozzátette, hogy igyekeznek többet beszélni az álhírekről a médiában is, főként a politikai vezetők közreműködésével.

A szlovák hírügynökség kérdésére, hogy mi a helyzet a feljelentéssel, amelyet augusztus végén Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter pánikkeltés bűncselekménye miatt tett ismeretlen ellen, a szóvivő azt válaszolta, hogy jelenleg a bűnüldöző szervek foglalkoznak az üggyel. A Kutató (Bádateľ) internetes oldalon közzétett tartalomról van szó, amely az olvasókat a vírus terjedésének megfékezése céljából hozott intézkedések akadályoztatására, illetve a védőoltások visszautasítása buzdította.

Az Egészségügyi Minisztérium nem tervez feljelentéseket tenni hasonló ügyekben. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a pánikkeltő és félrevezető információk mennyiségét csökkentsük, és hogy segítsünk az emberek tájékozódását az online térben. Ebben az időszakban ez rendkívül fontos és nem várhat” – tette hozzá Eliášová.

Címkék: hoax

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.