2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Március 16. 18:41, csütörtök | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az egészségügy legyen az új kormány prioritása

Az egészségügy legyen az új kormány prioritása

Derült ki egy friss felmérésből, melyben a megkérdezettek 81 százaléka számít arra, hogy a leendő kormány stabilabb lesz, és 75 százalékuk szerint jobban kezeli majd a problémákat, mint a jelenlegi.

Az őszi előrehozott választásokból kikerülő új kormánynak elsősorban az egészségügyre kellene összpontosítania. A Hogy vagy, Szlovákia? (Ako sa máte, Slovensko?) felmérés válaszadóinak 68 százaléka gondolja így. A válaszadók szerint további kiemelt területnek kellene lennie az infláció hatásának enyhítése (64 százalék), a stabil és konfliktusmentes kormányzásra való összpontosítás (56 százalék), a korrupció elleni küzdelem (55 százalék), Szlovákia adósságának csökkentése (52 százalék) és az utcák biztonsága (52 százalék).

Az egészségügybe történő beruházások domináltak abban a kérdésben is, amelyben a válaszadókat arra kérték, hogy egy képzeletbeli 1000 eurós összeget a különböző területek problémáinak megoldására saját belátásuk szerint fordítsanak. Átlagosan 220 eurós összeget különítettek el erre. Ezt követnék a szociális rendszerbe történő beruházások (131 euró) és az oktatás (123 euró). Ezzel szemben a legkevesebb forrást az igazságszolgáltatásra (37 euró) és az üzleti feltételek javítására (50 euró) fordítanák.

A megkérdezettek 81 százaléka számít arra, hogy az új leendő kormány stabilabb lesz, és 75 százalékuk szerint jobban megoldja majd a problémákat, mint az előző. Ezt a nézetet az emberek minden régióban osztják, kortól és nemtől függetlenül.

"Az új adatok azt sugallják, hogy az ország mai lakosai úgy érzik, hogy sok területen van még mit javítani. Különösen azokat a témákat tartják fontosnak, amelyek a mindennapi életük minőségét befolyásolják, és amelyek hatását most érzik vagy a közeljövőben fogják érezni" - kommentálta Barbara Lášticová, a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi Kommunikációkutató Intézetének munkatársa.

A közvélemény-kutatást február 16-24. között 1000 fős mintán végezték.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.