2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Április 18. 09:27, vasárnap | Tech
Forrás: TechRadar

Az autonóm közlekedés kulcsa a 6G lehet

Az autonóm közlekedés kulcsa a 6G lehet

Nos, az összeesküvés-elméleteket gyártók megnyugodhatnak, a 6G csak valamikor 2030 körül lesz aktuális, de a szakértők szerint ez adhat lendületet az automatikus közlekedésnek és az okosgyártásnak.

Ivan Ndip, a Fraunhofer Társaság Megbízhatósági és Mikrointegrációs Intézetének (IZM) részlegvezetője rámutatott, hogy a 6G 15-ször nagyobb sávszélességet fog kínálni az 5G-hez képest, míg a késleltetési idő is sokkal alacsonyabb lesz. Az 5G adatrátája 20 Gbps, míg a késleltetési ideje körülbelül egy ezredmásodperc, a 6G esetében viszont az sávszélesség 1 Tbps, a késleltetési idő pedig körülbelül 100 mikromásodperc. Ahogy a szakember fogalmazott: a 6G teljesíti majd be azokat a várakozásokat, amelyeket az 5G keltett az emberekben és a cégekben.

Wolfgang Kellerer, a Müncheni Műszaki Egyetem 6G Jövőlaboratóriumának projektvezetője hozzátette, hogy a 6G-hálózatot úgy alakítják ki, hogy 99,999999999 százalékos megbízhatósággal működjön. Erre mindenképpen szükség van, mivel egy téves reakció a másodperc tört része alatt oda vezethet, hogy egy robot valakit megsebesít vagy valamit szétrombol. Kellerer szerint a 6G-nek annyira rugalmasnak és az alkalmazkodóképesnek kell lennie, hogy a megfelelő időben és ponton a szükséges teljesítményt biztosítsa. A 6G-hálózatoknál megvalósul a mesterséges intelligencia integrálása a mobilhálózatokba, amelyeknek köszönhetően ezek a rendszer magukat is optimalizálni tudják majd és szenzorokká válnak. Ndip kiemelte, hogy minden folyamatnak valós időben kell megvalósulnia, a le- és a feltöltéseknek is vagy akár a nagy felbontású várostervek betöltésének. Az 5G 20 Gbps-os kapacitása ehhez nem elegendő.

Van még egy fontos dolog: a digitális ikrek megalkotásának lehetősége. Ezek a digitális másolatok készülhetnek gépekről, termékekről és folyamatokról. A 6G és a digitális kópiák segítségével a valódi járművek vagy a gyártóberendezések idő- és térbeli problémák nélkül ellenőrizhetők és elemezhetők. Az új szabvány ugyanakkor a gőzerővel zajló fejlesztések ellenére is leghamarabb 2030-ra lehet piacérett. A szoftverek és a hardverek tekintetében még rengeteg a tennivaló. A bevezetés előtt 5 évvel fogják a 6G specifikációit meghatározni, ezután kezdődhetnek majd a tesztek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.