2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 07. 08:06, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

Az amerikai kormány nem kezdeményezett nem hivatalos tárgyalásokat az oroszokkal

Az amerikai kormány nem kezdeményezett nem hivatalos tárgyalásokat az oroszokkal

Az amerikai kormány nem támogatta és nem is támogatta a titkos találkozókat, amelyeken volt amerikai tisztviselők az ukrajnai háború befejezését célzó lehetséges tárgyalásokról beszéltek orosz képviselőkkel.

Ezt a Fehér Ház és az amerikai diplomáciai minisztérium közölte csütörtökön - írja a TASR a Reuters jelentése alapján.

Az NBC News televízió arról számolt be, hogy volt amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők áprilisban New Yorkban találkoztak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A találkozón jelen volt Richard Haass volt diplomata, a Council on Foreign Relations nevű agytröszt elnöke és a Fehér Ház két volt tanácsadója is.

Nem világos, hogy ez a csoport, amelyben a Pentagon volt tisztviselői is helyet kaptak, milyen gyakran folytatott megbeszéléseket más, a Kremlhez közel álló vezető oroszokkal. Az NBC News szerint az amerikai csoport legalább egy meg nem nevezett tagja Oroszországba utazott.

Joe Biden amerikai elnök kormánya "nem hagyta jóvá ezeket a beszélgetéseket" - mondta a Reutersnek az amerikai külügyminisztérium szóvivője. "És ahogy azt már többször is elmondtuk, Ukrajna nélkül nincs semmi Ukrajnáról".

A szóvivő hozzátette, hogy Washington továbbra is fegyvereket fog Kijevnek szállítani, hogy az ukrán vezetők "az erő pozíciójából tárgyalhassanak, amikor úgy gondolják, hogy eljött az ideje".

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője a CBS Newsnak elmondta, hogy a Fehér Ház tudott a nem hivatalos tárgyalásokról. "De nem bátorítottuk vagy támogattuk aktívan ezeket a beszélgetéseket" - tette hozzá.

Az NBC News hat, a megbeszéléseket ismerő személyre hivatkozva azt mondta, hogy a szándék az volt, hogy előkészítsék a terepet a háború befejezését célzó lehetséges tárgyalásokhoz, amely Oroszország 2022 februárjában történt ukrajnai inváziójával tört ki teljes méretben.

Két, a tévécsatornához közel álló forrás azt mondta, hogy az amerikai kormány tudott a tárgyalásokról, de nem kezdeményezte azokat, és a Lavrovval találkozó amerikaiak ezt követően tájékoztatták a Fehér Házat.

forrás: teraz.sk

Címkék: orosz, ukrajna, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.