2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Április 27. 15:48, kedd | Életmód
Forrás: Science Magazine

Az algoritmusok irányítják az életünket

Az algoritmusok irányítják az életünket

Egyre könnyebben befolyásolják az egyes algoritmusok az emberek életét, legyen szó politikai választásokról vagy éppen társkeresésről.

Ujué Agudo és Helena Matut, a De Deusto Egyetem munkatársai a tanulmányukban kimutatták, hogy az emberek nagyon egyszerű módon befolyásolhatók az algoritmusokkal és hajlanak arra, hogy azt tegyék, amit a szoftverek javasolnak nekik. A dolog tárgya mindegy, azaz hogy éppen egy választásról van-e szó vagy a randijelöltek megítéléséről.

A két szakember összesen négy kísérletet végzett önkéntesek bevonásával és mindegyik esetben arra a következtetésre jutott, hogy rendkívül fontos lenne a felhasználókat felvilágosítani arról, hogy miként működnek az algoritmusok, azok hogyan alkalmazhatók a megtévesztésükre és végül rámutatni arra, hogy nem bízhatnak meg vakon azokban.

A kísérlet során a résztvevőknek először egy hamis személyiségtesztet kellett kitölteniük, amelynek kiértékelése után különböző csoportokba osztották be őket, hogy célzott üzeneteket kapjanak. Volt egy ellenőrzőcsoport, amelynek tagjainál nem végeztek személyiségtesztet. Mind a két csoport tagjainak olyan politikusok fényképeit mutatták meg, amelyek a személyiségük alapján a legjobban illettek hozzájuk. A személyiségteszttel rendelkezők általában azokat a politikusokat választották, akiket számukra az algoritmusok javasoltak.

A valóságban nem volt semmilyen egyedi személyiségprofil. Minden résztvevő ugyanazt a hamis profilt kapta, amely úgy volt megfogalmazva, mint a horoszkópok, azaz bárkire igaz lehet. Az emberek egyszerűen vakon megbíztak a gép választásában. A kutatók hangsúlyozták, hogy nagyon nehéz a mesterséges intelligencia fejlődésével lépést tartani. Az ipar naponta több millió személy bevonásával végez kísérleteket a világhálón, ezáltal szinte minden elmélet tesztelhető. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor gyorsabban nő az algoritmusok manipulálásának a veszélye is annál, mint hogy ezt a jelenséget meg lehetne vizsgálni.

Címkék: élet, algoritmusok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.