2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2023. Február 16. 10:57, csütörtök | Világ
Forrás: teraz.sk

Az al-Kaida új vezetője az egyiptomi Szaif al-Adel

Az al-Kaida új vezetője az egyiptomi Szaif al-Adel

A terrorszervezet azonban hivatalosan még nem erősítette meg ezt a tényt.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerdán megerősítette az ENSZ nemrégiben közzétett jelentéséből származó információt, miszerint az al-Kaida terrorhálózat vezetője az egyiptomi szélsőséges, Szaif al-Adel, akinek Iránban kellene lennie. Erről a TASR a DPA ügynökség jelentése alapján tájékoztat.

Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője elmondta újságíróknak, hogy (Iránban) az al-Kaidának menedéket nyújtani a terrorizmus kiterjedt (iráni) támogatásának egy újabb példája a Közel-Keleten.
A hatvankét éves al-Adelt, az egyiptomi különleges erők egykori tagját sokáig a legesélyesebb jelöltnek tartották Ayman Zawahri utódjaként, aki tavaly vesztette életét egy amerikai légicsapás során az afgán fővárosban, Kabulban.

Az al-Kaida azonban hivatalosan még nem erősítette meg ezt a tényt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a dzsihadista szervezetekkel szemben bevezetett szankciókat ellenőrző bizottságának e heti jelentése szerint Szaif al-Adel lett az al-Kaida de facto vezetője. Ezt a tényt azonban az egész ügy politikai érzékenysége miatt hivatalosan nem jelentették be.

Az egyiptomi Zawahri 2011-ben került az al-Kaida élére Oszama bin Laden halála után, akit az amerikai különleges erők öltek meg pakisztáni búvóhelyén – emlékeztet az AP.

Ádilt a nyugati tisztviselők fenyegetésnek tekintik szervezőkészsége és eltökéltsége miatt, amivel kivívta az iszlamiszta szélsőségesek tiszteletét. Pályafutását az Iszlám Dzsihád szervezet egyiptomi szervezeténél kezdte az 1980-as években. Neki tulajdonítják az Egyesült Államok kelet-afrikai nagykövetségek elleni 1998-as támadásokat, amelyek elindították az al-Kaida globális terrorista tevékenységét. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma tízmillió dollár jutalmat ajánl fel a letartóztatásához vezető információkért.

forrás: teraz.sk

Címkék: al-Kaida, iszlám, terror

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.