2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Február 22. 21:37, hétfő | Világ
Forrás: TECHRADAR

Az AirBnB felfelé tolja a lakbéreket

Az AirBnB felfelé tolja a lakbéreket

Német szakemberek kezdték el vizsgálni a platform árdrágító hatását.

A Német Gazdaságkutató Intézet munkatársai a tanulmányukban arra voltak kíváncsiak, hogy vajon drágábbá teszi-e az otthonokat, ha rendszeresen kiadják azokat a lakásmegosztó szolgáltatáson keresztül.

A szakértők megállapították, hogy ha valaki rendszeresen kiadja az otthonát Berlinben, akkor annak a közvetlen környezetében átlagosan négyzetméterenként 13 eurócenttel drágulhatnak a lakásbérleti díjak. Amennyiben pedig ugyanez csak időszakosan történik meg, akkor a növekedés négyzetméterenként 10 eurócent. Komoly különbségek voltak ugyanakkor az egyes berlini kerületek tekintetében. Az Airbnb a legnagyobb mértékben Lichtenbergben drágította meg a lakásbérleti díjakat, négyzetméterenként 46 eurócenttel, míg a legkevésbé Berlin-Mitte kerületben 8 eurócenttel.

A kutatók rámutattak, hogy meglepő módon a hatás abban a kerületben vagy környéken a legkisebb, ahol a legtöbb Airbnb-ajánlat található. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy a lakáskiadások negatív hatásai, például a növekvő zaj, ezekben a kerületrészekben olyan mértékben megnőnek, hogy kevésbé vonzó lakóövezetnek számítanak.

Berlinben 2014-ben foglalkozott a helyi szenátus az Airbnb kérdéssel, majd a hozott szabályokat 2018-ban megszigorította. Minden személynek, aki az otthonát kiadja, rendelkeznie kell egy hivatali regisztrációs számmal. Aki egy ilyen nélkül hirdeti meg vagy adja bérbe a lakását, az akár 100 000 euróig terjedő pénzbüntetést kockáztat meg. Ennek a szigorú szabályozásnak úgy tűnik, hogy van foganatja. Azonban az is fontos, hogy az Airbnb ajánlatai a teljes berlini lakáshirdetési kínálatnak kevesebb, mint egy százalékát teszik ki. Így, még ha be is tiltanák ezt a szolgáltatást, az sem befolyásolná pozitívan a német fővárosban lévő lakáshelyzetet.

SG.hu / infocsallóköz.sk

Címkék: airbnb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.