2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Február 22. 14:05, kedd | Tech
Forrás: GSMA / -MP-

Az 5G-től nem lettünk Soros ügynökei, de a net azért szépen felgyorsult

Az 5G-től nem lettünk Soros ügynökei, de a net azért szépen felgyorsult

Komoly sebességnövekedést produkálnak a mobilos elérések, az 5G a világ országaiban szinte mindenhol pozitív hatással volt az adatáramlásra, egyetlen meglepő kivételt leszámítva.

Az ötödik generációs elérések terjeszkedése visszatérő témának számít az info Csallóközön, tavaly nyáron például arról számolhattunk be, hogy Dél-Korea vezet az 5G elérhetőségében. Most az átlagos letöltési sebesség kapcsán látott napvilágot egy friss felmérés, eszerint csaknem mindegyik országban sikerült jelentős mértékben növelni azt, ebben pedig szintén az 5G játszik kulcsszerepet.

Az OpenSignal tette közzé a napokban saját részletes anyagát, amelyben számos országot felsorolnak, az azokban mért átlagos mobilos letöltési sebesség szerint rangsorolva az államokat. Nem pusztán a jelenlegi állapotokat vetik azonban össze, a felmérésben ugyanis a 2019 első negyedévében mért adatokat hasonlítják össze a tavalyi év végén begyűjtött számokkal, vagyis ennek révén azt láthatjuk, hogy az 5G fokozatos terjeszkedése mennyiben változtatta meg a viszonyokat. Ennek kapcsán rögtön szembetűnik, hogy szinte minden országban sikerült jelentős mértékben növelni az átviteli sebességet, ez például a listavezető Dél-Koreában 52,4-ről egészen 129,7 Mbps-ra ugrott, míg Kanadában 42,5-ről sikerült 64,1 Mbps-ra növelni az iramot. Az USA-ban ennél jóval szerényebb növekedést regisztráltak, odaát 21,3-ról nőtt 37 Mbps-ra a letöltési sebesség, viszont a listában néhány kivétel is akad, amelyek meglepetést okozhatnak.

Érdekesség, hogy Magyarország is külön említést kap az anyagban, hiszen déli szomszédunknál továbbra is stagnál a letöltési sebesség. Az első és a mostani mért adatok szerint is 32 Mbps-nál állt meg a mutató, ami annyit tesz, hogy Magyarországon egyelőre nem észlelhetünk nem komolyabb, de semmilyen gyorsulást az 5G-nek köszönhetően - ez nyilván azért (is) van így, mert az új hálózat elérhetősége egyelőre igencsak korlátolt.

Nem egyértelmű a helyzet az Egyesült Államokban sem, ahol több felhasználó is inkább letiltotta az 5G-t, mondván, hogy az LTE egyelőre sokkal jobb átviteli sebességet kínál. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a ludasok itt mindenképp azok a szolgáltatók, akik a régi hálózatokra - az új szabvány előírásainak alig-alig megfelelve - az új nevet ragasztják rá. Persze, így volt ez a 4G-vel is.


Eközben persze a 3GPP is dolgozik az újabb, még gyorsabb változatokon. Jelenleg a legtöbb helyszínen a Release 15 van használatban, ami az 5G első változatát jelenti, ezt szép lassan követi majd 3 további példány, amíg a Release 18 révén megvalósul az 5G Advanced bevezetése, a jövő év végétől.

Címkék: 5g, internet, sebesség, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.