2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Április 11. 11:17, kedd | Magyarország
Forrás: teraz.sk

Ausztria ki akarja terjeszteni a határellenőrzést Magyarországgal és Szlovéniával szemben

Ausztria ki akarja terjeszteni a határellenőrzést Magyarországgal és Szlovéniával szemben

Ausztria további hat hónappal szeretné meghosszabbítani a határellenőrzést Magyarországgal és Szlovéniával. A jelenlegi ellenőrzések egyébként május 11-én szűnnének meg.

Ezt Gerhard Karner osztrák belügyminiszter jelentette be kedden az Ö1 rádió Morgenjournal című műsorában.

Az osztrák diplomácia vezetője kijelentette, hogy Bécs a következő napokban értesíti az Európai Bizottságot a határellenőrzések meghosszabbításáról, mivel a menekültügyi rendszerrel való visszaélésekkel szembeni következetes fellépés szükségessége még mindig nem múlt el - írja az APA hírügynökség.

Karner megjegyezte, hogy Ausztriára tavaly "hihetetlenül nagy migrációs nyomás" nehezedett. "Ezért volt szükség ezeknek az ellenőrzéseknek a folytatására, amelyeket most is végzünk" - mondta, hozzátéve, hogy a migránsok száma jelentősen csökkent, ami szerinte szintén "ezeknek az ellenőrzéseknek az eredménye".

Míg tavaly novemberben 12 ezer menedékkérelmet regisztrált Ausztria, idén februárban ez a szám már csak 2600-ra csökkent. Karner elmondta, hogy Ausztria az ellenőrzéseknek ezt a következetes végrehajtását mindaddig folytatni kívánja, amíg az EU külső határvédelme nem működik. Bár az ellenőrzések "több millió eurós költségekkel" járnak, Karner szerint ezekre szükség van az osztrák állampolgárok biztonsága érdekében.

A miniszter megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a migrációs nyomás Szlovéniában és Olaszországban, és Ausztriának erre időben reagálnia kell. Mint mondta, "a tavalyi helyzetet mindenképpen el kell kerülni". Az illegális migránsokat csempésző maffiára is fokozni kell a nyomást - hangsúlyozta Karner. Elmondta, hogy 2023 első negyedévében már 80 embercsempészt tartóztattak le Ausztriában.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.