2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2023. Április 11. 11:17, kedd | Magyarország
Forrás: teraz.sk

Ausztria ki akarja terjeszteni a határellenőrzést Magyarországgal és Szlovéniával szemben

Ausztria ki akarja terjeszteni a határellenőrzést Magyarországgal és Szlovéniával szemben

Ausztria további hat hónappal szeretné meghosszabbítani a határellenőrzést Magyarországgal és Szlovéniával. A jelenlegi ellenőrzések egyébként május 11-én szűnnének meg.

Ezt Gerhard Karner osztrák belügyminiszter jelentette be kedden az Ö1 rádió Morgenjournal című műsorában.

Az osztrák diplomácia vezetője kijelentette, hogy Bécs a következő napokban értesíti az Európai Bizottságot a határellenőrzések meghosszabbításáról, mivel a menekültügyi rendszerrel való visszaélésekkel szembeni következetes fellépés szükségessége még mindig nem múlt el - írja az APA hírügynökség.

Karner megjegyezte, hogy Ausztriára tavaly "hihetetlenül nagy migrációs nyomás" nehezedett. "Ezért volt szükség ezeknek az ellenőrzéseknek a folytatására, amelyeket most is végzünk" - mondta, hozzátéve, hogy a migránsok száma jelentősen csökkent, ami szerinte szintén "ezeknek az ellenőrzéseknek az eredménye".

Míg tavaly novemberben 12 ezer menedékkérelmet regisztrált Ausztria, idén februárban ez a szám már csak 2600-ra csökkent. Karner elmondta, hogy Ausztria az ellenőrzéseknek ezt a következetes végrehajtását mindaddig folytatni kívánja, amíg az EU külső határvédelme nem működik. Bár az ellenőrzések "több millió eurós költségekkel" járnak, Karner szerint ezekre szükség van az osztrák állampolgárok biztonsága érdekében.

A miniszter megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a migrációs nyomás Szlovéniában és Olaszországban, és Ausztriának erre időben reagálnia kell. Mint mondta, "a tavalyi helyzetet mindenképpen el kell kerülni". Az illegális migránsokat csempésző maffiára is fokozni kell a nyomást - hangsúlyozta Karner. Elmondta, hogy 2023 első negyedévében már 80 embercsempészt tartóztattak le Ausztriában.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 27. 11:30, hétfő | Sport

F1: Charles Leclerc diadalmaskodott a Monacói Nagydíjon

Leclerc 2022 júliusa óta először nyert, ezzel pályafutása hatodik győzelmét aratta és először tudott nyerni hazai pályán.

2024. Május 27. 10:43, hétfő | Sport

CSEH ARANY: A csehek nyerték az otthon rendezett világbajnokságot

A győztes gólt David Pastrňák szerezte.

2024. Május 23. 20:50, csütörtök | Helyi

Somorja: Megkezdődött a Szent Orbán-napi vásár a Fő téren

Az idei vásár, amelyet május 23. és 25. között rendeznek meg Somorja főterén, kézműves és fogyasztási cikkek, valamint ételek és italok széles választékát kínálja.