2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2023. November 16. 09:38, csütörtök | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

ÁTTEKINTÉS: Mutatjuk, mely élelmiszerek lettek olcsóbbak és melyek drágultak

ÁTTEKINTÉS: Mutatjuk, mely élelmiszerek lettek olcsóbbak és melyek drágultak

Az áremelkedés ismét lelassult. Az október kedvezőbb volt, mint a szeptember, és éves szinten a 7 százalék köré jutottunk. Ennél is fontosabb, hogy az élelmiszer-infláció is egyszámjegyű lett.

A szlovákokat az élelmiszerárak zavarja a legjobban. Az infláció csökkenése számszerűen örvendetes, de a valóság egyre keményebb és keményebb, immár második éve. Különösen a szegényebb régiókban.

A gömöriek egyelőre nem érzik az élelmiszerárak csökkenését, és ahogy ők maguk mondják, bár türelmesek, hosszú távon nem tudják meghúzni a nadrágszíjat. Az élelmiszerárakat már azok is figyelik, akik korábban nem tették ezt. "Korábban nem követtem, de most már igen. Nem hiszem, hogy csökkennének, és valószínűleg nem is fognak csökkenni" - fejezte ki véleményét egy lakos. Az idősek nehéz időszakot élnek át. Sokszor alaposan át kell gondolniuk, hogy mit vegyenek, és hogy egyáltalán vegyenek-e valamit.

Csökkent az infláció is, amely egy ideje már egy számjegyű, valamint jó hír, hogy ez októberben az élelmiszerek esetében is elmondható. "Éves szinten az élelmiszerek 20 hónap után tíz százalék alá csökkentek" - mondta Jana Morháčová, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője.

A fontosabb élelmiszerek közül csak a kenyér és a gabonafélék voltak tíz százalék felett. "A hús drágult, de kevesebb, mint tíz százalékkal. Jelenleg 9,1 százalékon áll. A tejtermékek esetében 7,7%-os az áremelkedés. Az olajok és zsírok ára csökkent a tavalyihoz képest" - tájékoztatott Eva Sadovská, a Wood&Company elemzője.

Az emberek azonban éppen azért érzékelik ezt nehezen, mert a tavalyi magas árakhoz hasonlítjuk az idei értékeket. "Hosszabb távon ezek az élelmiszerek drágák, és az emberek ezt a pénztárcájukon érzik leginkább" - jelentette ki az elemző. A vásárlók azt is élesen kritizálják, hogy az árnövekedés nem tartott lépést a fizetésünk növekedési ütemével. "Feltételezzük, hogy ez egész évben így lesz" - tette hozzá Eva Sadovská. Bár az infláció októberben 7%-ra csökkent, az egész évre vonatkozóan még mindig drasztikus 11%-ra becsülik. Jó hír azonban, hogy a munkanélküliség nem emelkedik ezekben a nehéz időkben. "A férjem és én is dolgozunk, ami jó. Nem tudom elképzelni, hogy ha az ember nem dolgozik, akkor miből él" - mondta egy rozsnyói lakos.

A statisztikai hivatal továbbra is jó hírekkel szolgál azoknak, akik autóval járnak dolgozni. "Az üzemanyag mind havi, mind éves szinten olcsóbb lett, így ez pozitívan hatott az inflációra" - mondta a statisztikai hivatal szóvivője. Ennek ellenére az élelmiszerek még mindig drágák. Míg két évvel ezelőtt 100 eurót fizettünk egy-egy vásárlásért, most ez az összeg 137 euró körül mozog.

Mutatjuk a 2023-as októberi árakat a 2022-es októberi árakhoz viszonyítva:

Kenyér és gabonafélék +11,4%
Hús + 9,2%
Hal és tenger gyümölcsei + 11,6%
Tej, sajt és tojás + 6,7%
Olajok és zsírok - 9,4%
Gyümölcs + 8,6 %
Zöldségek + 5,9 %
Cukor, lekvár, méz, csokoládé és édesség + 16,9 %
Kávé, tea és kakaó + 9,1 %

Forrás: noviny.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 11. 10:09, kedd | Kzélet

Vége a veszélyes időjárásnak, azonban kellemetlen változás vár ránk

Véget ér a néhány napos esős és viharos időjárás térségünkben, de a változás nem lesz túl kellemes.

2024. Június 04. 22:42, kedd | Kzélet

SJE Nyári Egyetem 2024 | Részletek

Selye János Egyetem Nyári Egyeteme középiskolásoknak, fesztivál kedvezményekkel! | SAJTÓHÍR

2024. Május 21. 17:03, kedd | Kzélet

LAKÁSPIAC: Pozsonyban emelkednek, a régiókban csökkennek az árak

A fővárosban az új lakások árai emelkednek, a régiókban viszont éppen ellenkezőleg, csökkennek.

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.