2023. november 29, szerda - Taksony

Hírek

2023. November 16. 09:38, csütörtök | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

ÁTTEKINTÉS: Mutatjuk, mely élelmiszerek lettek olcsóbbak és melyek drágultak

ÁTTEKINTÉS: Mutatjuk, mely élelmiszerek lettek olcsóbbak és melyek drágultak

Az áremelkedés ismét lelassult. Az október kedvezőbb volt, mint a szeptember, és éves szinten a 7 százalék köré jutottunk. Ennél is fontosabb, hogy az élelmiszer-infláció is egyszámjegyű lett.

A szlovákokat az élelmiszerárak zavarja a legjobban. Az infláció csökkenése számszerűen örvendetes, de a valóság egyre keményebb és keményebb, immár második éve. Különösen a szegényebb régiókban.

A gömöriek egyelőre nem érzik az élelmiszerárak csökkenését, és ahogy ők maguk mondják, bár türelmesek, hosszú távon nem tudják meghúzni a nadrágszíjat. Az élelmiszerárakat már azok is figyelik, akik korábban nem tették ezt. "Korábban nem követtem, de most már igen. Nem hiszem, hogy csökkennének, és valószínűleg nem is fognak csökkenni" - fejezte ki véleményét egy lakos. Az idősek nehéz időszakot élnek át. Sokszor alaposan át kell gondolniuk, hogy mit vegyenek, és hogy egyáltalán vegyenek-e valamit.

Csökkent az infláció is, amely egy ideje már egy számjegyű, valamint jó hír, hogy ez októberben az élelmiszerek esetében is elmondható. "Éves szinten az élelmiszerek 20 hónap után tíz százalék alá csökkentek" - mondta Jana Morháčová, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője.

A fontosabb élelmiszerek közül csak a kenyér és a gabonafélék voltak tíz százalék felett. "A hús drágult, de kevesebb, mint tíz százalékkal. Jelenleg 9,1 százalékon áll. A tejtermékek esetében 7,7%-os az áremelkedés. Az olajok és zsírok ára csökkent a tavalyihoz képest" - tájékoztatott Eva Sadovská, a Wood&Company elemzője.

Az emberek azonban éppen azért érzékelik ezt nehezen, mert a tavalyi magas árakhoz hasonlítjuk az idei értékeket. "Hosszabb távon ezek az élelmiszerek drágák, és az emberek ezt a pénztárcájukon érzik leginkább" - jelentette ki az elemző. A vásárlók azt is élesen kritizálják, hogy az árnövekedés nem tartott lépést a fizetésünk növekedési ütemével. "Feltételezzük, hogy ez egész évben így lesz" - tette hozzá Eva Sadovská. Bár az infláció októberben 7%-ra csökkent, az egész évre vonatkozóan még mindig drasztikus 11%-ra becsülik. Jó hír azonban, hogy a munkanélküliség nem emelkedik ezekben a nehéz időkben. "A férjem és én is dolgozunk, ami jó. Nem tudom elképzelni, hogy ha az ember nem dolgozik, akkor miből él" - mondta egy rozsnyói lakos.

A statisztikai hivatal továbbra is jó hírekkel szolgál azoknak, akik autóval járnak dolgozni. "Az üzemanyag mind havi, mind éves szinten olcsóbb lett, így ez pozitívan hatott az inflációra" - mondta a statisztikai hivatal szóvivője. Ennek ellenére az élelmiszerek még mindig drágák. Míg két évvel ezelőtt 100 eurót fizettünk egy-egy vásárlásért, most ez az összeg 137 euró körül mozog.

Mutatjuk a 2023-as októberi árakat a 2022-es októberi árakhoz viszonyítva:

Kenyér és gabonafélék +11,4%
Hús + 9,2%
Hal és tenger gyümölcsei + 11,6%
Tej, sajt és tojás + 6,7%
Olajok és zsírok - 9,4%
Gyümölcs + 8,6 %
Zöldségek + 5,9 %
Cukor, lekvár, méz, csokoládé és édesség + 16,9 %
Kávé, tea és kakaó + 9,1 %

Forrás: noviny.sk

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 21. 15:20, kedd | Kzélet

A parlament megszavazta a bizalmat az új Fico-kormánynak

A miniszterelnök a múlt héten ismertette a kormányprogramot a képviselőkkel, és bizalmat kért a parlamenttől. A négy napon át tartó vitában több mint 70 képviselő szólalt fel, főként az ellenzék részéről.

2023. November 20. 10:58, hétfő | Kzélet

A kormány meghosszabbítaná a határellenőrzéseket

A kormány december 23-ig szeretné meghosszabbítani az ellenőrzést a magyar határon. Az ok az illegális migráció. A meghosszabbításra vonatkozó javaslatot a hétfői ülésen tárgyalják.

2023. November 14. 12:48, kedd | Kzélet

December 10-én helyezik forgalomba a Leo Express szerelvényeit

A Leo Express december 10-én kezdi meg működését a Pozsony-Komárom vonalon. A társaság napi közel 100 járatot tervez üzemeltetni.

2023. November 13. 12:58, hétfő | Kzélet

A kormány elfogadta a négy évre szóló programját

Az új Fico-kormány véget kíván vetni az igazságszolgáltatással való politikai célú visszaéléseknek, és nyugodt, biztonságos életet ígér a polgároknak.