2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2020. Szeptember 23. 14:45, szerda | Kzélet
Forrás: TASR

Čaputová: Rossz irányba halad a koronavírus elleni küzdelem

Čaputová: Rossz irányba halad a koronavírus elleni küzdelem

POZSONY, szeptember 23. – Szlovákia elnöke, Zuzana Čaputová aggódva figyeli az egyre romló egészségügyi helyzetet az ország határain belül és kívül egyaránt.

Az járványügyi szakemberekkel és az országos tisztifőorvossal, Ján Mikasszal való keddi (szeptember 22.) találkozója után azt állapította meg közösségi oldalán, hogy a helyzet nem ideális.

Azt viszont jó hírnek tartja, hogy már Szlovákia számára is elérhető lesz az a COVID-19 gyorsteszt, amely perceken belül kimutatja, található-e ellenanyag a szervezetben. Úgy gondolja továbbá, hogy az ország vezetésének javítania kellene kommunikációján, és fokozottan felhívja mindenki figyelmét a szabályok tiszteletben tartására. Az államfő hangsúlyozta, hogy csak az embereken múlik, szükség lesz-e szigorúbb szabályozásokra.

Szerinte a szigorítások megelőzése érdekében a lakosoknak körültekintőnek kell lenniük, kerülniük kell azokat a helyszíneket, ahol magas a fertőzésveszély és tudatosan követniük kell a tisztiorvosok és epidemiológusok ajánlásait.
A maszkviselés fontosságát is kiemelte. „Nyugtalanítanak azok az emberek, akik tisztelet és felelősség nélkül hamis információkat terjesztenek,” jegyezte meg. Az elnöknő szerint Szlovákia jobban birkózott meg a második hullámmal, mint a környező országok. A szakértők szerint fel vagyunk készülve az előttünk álló időszakra. „Jelentős változásokra van szükség az első vonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottak pénzügyi, anyagi és morális támogatásával kapcsolatban,” tette hozzá.

A COVD-19 ellenanyag vizsgálattal kapcsolatban azt ígérte, segíteni fog, hogy Szlovákia minél hamarabb hozzáférjen a tesztekhez és később a gyógyszerekhez is. Az elnök szerint az állami vezetésnek és intézményeknek több dologra is figyelniük kellene nyilatkozataik során. Hangsúlyozta, hogy a szabályozásoknak transzparenseknek és érthetőknek kell lenniük a nyilvánosság számára. „Ahogyan az első hullám alkalmával egyértelmű terv volt a korlátozások fokozatos feloldására, ugyanúgy azt is tudatnunk kell az emberekkel, milyen szabályozásokra számíthatnak a helyzet romlásának esetén,” fűzte hozzá.

Kiemelte a korlátozások érthetőségének és igazságosságának szükségét, tehát, hogy egyforma esetekre egyforma korlátozások legyenek érvényesek. Véleménye szerint a nyilvánossággal csak a végleges és politikailag maximálisan támogatott döntéseket kell közölni. „Mindezt annak megelőzése érdekében, hogy megszámlálhatatlan szabályozás keringjen az éterben és keveredés legyen belőle,” állapította meg.

Az államfő szerint a betegség legyőzésének érdekében nagyon fontos a hatékony döntéshozatal és végrehajtás, illetve a nyilvánossággal való felelősségteljes kommunikáció. Felhívja arra is a figyelmet, hogy a szabályozások során meghatározó a veszteségek hatékony és gyors kárpótlása. „Főleg a kultúra és sport területén, ugyanis az első hullám alkalmával ezeknek a szektoroknak nem lett elegendő segítség nyújtva,” jegyezte meg.

Címkék: Caputova

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.