2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Május 02. 08:42, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Čaputová: Az uniós tagság számos előnnyel és beruházással jár Szlovákia számára

Čaputová: Az uniós tagság számos előnnyel és beruházással jár Szlovákia számára

Az államfő kijelentette, hogy nem kell mindenben teljes mértékben egyetérteni, de a lényeg, hogy közösen alakítjuk az EU-t, és egyenrangú tagként ülünk az asztalnál.

Az Európai Unió (EU) tagsága sok gyakorlati előnyt és több milliárd eurós befektetést hoz Szlovákiának. Ezt Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök mondta hétfőn Szlovákia uniós csatlakozásának 19. évfordulója alkalmából a közösségi hálón.

"A legfontosabb dolog számokkal nem kimutatható. A történelem egyik legsikeresebb békeprojektjének vagyunk részesei, amely az évszázados konfliktusokat együttműködésre, kereskedelemre, szabad mozgásra és mindenekelőtt szabadságra és demokráciára cserélte" - mondta.

Az államfő leszögezte: nem kell mindenben teljes szívvel egyetérteni, de az a fontos, hogy közösen alakítsuk az EU-t, és egyenrangú tagokként üljünk az asztalhoz. "Lehetőségünk van szavazni, vétózni, javasolni és tárgyalni közös jövőnk alakításáról" - tette hozzá.

Szlovákia 2011 óta ünnepli Szlovákia uniós csatlakozásának napját. A 15 tagú EU-hoz 2004. május 1-jén tíz új ország csatlakozott az eddigi legnagyobb bővítés során. Szlovákián kívül Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország és Szlovénia.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.