2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Április 15. 11:47, csütörtök | Kzélet
Forrás: TASR

Čaputová: a Sputnik V. szerződéseket nyilvánosságra kell hozni

Čaputová: a Sputnik V. szerződéseket nyilvánosságra kell hozni

POZSONY, április 15. – A Sputnik V.-vakcinák vásárlásáról szóló szerződést kötelezően nyilvánosságra kellene hozniuk.

Ezt Zuzana Čaputová köztársasági elnök nyilatkozta azután, hogy csütörtökön befejezete a dokumentumok átvizsgálását. Az államfő hozzátette: az oroszok által visszakért vakcinák ügyét nem az robbantotta ki, hogy a Szlovák gyógyszerfelügyelet nem certifikált laboratóriumokban végezte a vizsgálatokat. „A nyilvánosság arról volt tájékoztatva, hogy az orosz fél szerződésszegés címen visszakérte a már leszállított vakcina-adagot, aminek oka az volt, hogy a Szlovák gyógyszerfelügyelet nem OMCL-tanúsítvánnyal ellátott laboratóriumokban végezte a vizsgálatokat. Miután átnéztem mindkét dokumentumot, kijelenthetem, hogy ezek az állítások nem felelnek meg a valóságnak,” mondta az államfő.

Hogy egyéb dolgokra is fény derülhessen, nyilvánosságra kell hozni a szóban forgó dokumentumokat. Az államfő elvárja, hogy amíg ezt a felelős minisztérium nem teszi meg, addig sem fogja a vakcinákról szóló hamis információkkal terhelni a nyilvánosságot. „Pozitívan értékelem a lépést, amellyel a vakcinák körüli intézkedéseket és feladatokat az egészségügyi miniszter vállalta magára,” mondta.
A köztársasági elnök szerint teljesen legitim és érthető, ha a kormány egyre több oltóanyagot szeretne vásárolni az emberek számára. „Ez azonban nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyhatjuk az ellenőrző szervek szakvéleményét,” emelte ki Čaputová.

Az egész ügyet még Igor Matovič robbantotta ki múlt héten, amikor bejelentés nélkül Moszkvába utazott, hogy a vakcinák ügyéről tárgyaljon. Ekkor állította azt a volt kormányfő, hogy az orosz fél kéri vissza a már leszállított 200.000 darab Sputnik V. vakcinát, mégpedig azért, mert a ŠÚKL nem megfelelő laborokban vizsgálta az oltóanyagot.

Kíváncsian várjuk, melyik politikusnak volt igaza, és melyik hazudott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.