2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Január 24. 09:37, kedd | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

Áprilistól drágul az autók átírása

Áprilistól drágul az autók átírása

Több száz euróval is drágulhat az autók átírása áprilistól.

Az új díjak jelentősen kedvezővé teszik az öt-hét évesnél nem régebbi autók értékesítését. Az érintett járművek közé tartoznak például az elektromos autók, viszont a nem tölthető hibridek nem tartoznak ebbe a csoportba.

Áprilistól új regisztrációs díjak lépnek érvénybe autóvásárláskor, amivel egyrészt a légköri szennyezést szeretnék csökkenteni, de emellet rengeteg autótulajdonos kritikával illeti, ugyanis a régebbi autókat igazán nehéz lesz eladni.

„Eddig úgy szólt a törvény, hogy teljesítmény és életkor alapján fizettünk átírási díjat. Ez azt jelenti, hogy minél régebbi az autó, annál kisebb a koeficiens" - mondta Jozef Murárik PR-tanácsadó. Idáig egy 10 éves autó átírásáért, amelynek normál teljesítménye körülbelül 140 kW, 112 eurót kellett befizetni. Ezentúl a teljesítménydíj ugyanannyi lesz, de magasabb emissziós szorzóval párosul, ezáltal az újabb emissziós normáknak megfelelő autók vásárlása lesz kedvezőbb. Egyúttal viszont nagyon hátrányossá teszi a nagy teljesítményű régi járművek értékesítését.

„Képzeljünk el egy olyan helyzetet, hogy veszünk egy 10 éves, 254 kW-os autót, ami már a teljesítménytartomány legfelső végén van. Ennek a járműnek magasabb lesz a regisztrációs díja, mint például egy új Mercedes G-osztálynak, ami 400 kW-os” – tájékoztatott Murárik. Az új rendszer hátrányosan érinti a fiatal ”versenyzőket”, akik körében népszerűek voltak az erős, jó állapotú, sokszor 30 évnél idősebb autók, amelyek életkoruk szerint az EURO 1 kategóriába tartoznak, ezáltal a legmagasabb átírási díjat kell majd fizetni értük.

"Körülbelül 3000 euróba kerül egy ilyen autó. Míg április 1-jéig egy ilyen jármű regisztrációs díja 75 euró lesz, ugyanis 16 évnél régebbi, addig április 1-je után jóval magasabb lesz, nagyjából 875 euróba kerül majd. Kedvezményesek lesznek mindazok az autók, amelyek tölthetőek. Ez azt jelenti, hogy ha konnektorról tölthető hibrid vagy elektromos autónk van, annak átírási díja lesz a legalacsonyabb, ott a szorzó kisebb, mint az EURO 6d-nél" - mondta Murárik.

Forrás: noviny.sk

Címkék: átírás, autó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.