2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2021. Április 15. 15:49, csütörtök | Világ
Forrás: Encyclopaedia Britannica / MTVA.hu

Április 15.: Ezen a napon (süllyedt el a Titanic)

Április 15.: Ezen a napon (süllyedt el a Titanic)

Állandó rovatunk mai felvonásában kitérünk minden olyan eseményre, amely ezen a különleges napon történt a múltban. Április 15. mindenképpen eseménydús nap volt a történelem során.

2019 – Lángra kapott a párizsi Notre Dame

Két éve ilyenkor az egész világ Párizst figyelte. A történelmi jelentőségű Notre-Dame de Paris katedrális lángra kapott egy restaurálási munkálat közben. A futótűz szinte teljesen megsemmisítette a tetőzetet, a 19. századi templomtornyot és a bordázott boltozat egy részét. A balesetet követően több ismert ember adományozott tetemes összeget a károk megjavítására.

2013 – Merénylet a Bostoni Maratonon

Nem messze a célvonaltól, a nézelődő tömegben felrobbant két házi készítésű pokolgép. Hárman meghaltak és több mint 260-an megsebesültek a merényletben.

2008 – Antal Imre halála

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után az Országos Filharmónia ösztöndíjasa lett, és szólistájaként hat nemzetközi díjat nyert. Betegsége miatt pályát kellet módosítania. 1972-től az MTV főmunkatársaként dolgozott, riporter, műsorvezető, konferanszié és jellemszínész volt. Érdemes művész, SZOT, Erkel Ferenc-, és Opus-díjat kapott. Fő műve: "Panni" (emlékek, élmények, kalandok).

2003 – Saddam Hussein kormánya megbukik

Ezen a napon deklarálta George W. Bush, hogy Saddam Hussein és kormánya megbukott az iraki háborút követően. Az amerikai elnök másnap azonnal kérte az ENSZ által érvénybe léptetett szankciók feloldását Irakkal szemben.

1983 – Illyés Gyula halála

Illyés Gyula háromszoros Kossuth-díjas magyar költő, író, drámaíró, műfordító, lapszerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A Digitális Irodalmi Akadémia megalakulásától annak posztumusz tagja.

Híres mondata: „Nemzeti, aki jogot véd; nacionalista, aki jogot sért (más népekét, önző előnyökért); a patrióta jogot véd (voltaképp nem is a maga népéét, hanem az Emberét, az Emberiségét).“

1963 – Először köpött a TV Maci

1947 – Jackie Robinson első profi Dodgers meccse

Jackie Robinson, az első fekete baseball-játékos – akinek nevéhez a rasszok közötti akadályok lebontása is fűződik – első alkalommal lép pályára a Brooklyn Dodgers mezében.

1934 – Bodrogi Gyula születésnapja

Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. A Színház és Filmművészeti Főiskola tanára, a Vidám Színpad igazgatója volt. Filmjeiből: Üvegtigris; Előre!; Megint tanú; Bevégezetlen ragozás; Kismaszat és a Gézengúzok; Csak semmi pánik; Mese habbal; Szépek és bolondok; A koppányi aga testamentuma; Házasságból elégséges Színházi rendezései, szerepei: Charley nénje, Az ember tragédiája, Háry János, Kabaré, Koldusopera, Mindhalálig szex, Szeretem a feleségem.

1912 – Elsüllyed a Titanic

Útban Southamptonból New Yorkba tartott a hajó, a baleset Halifax (Új Skócia) partjainál történt, körülbelül 1500-an haltak meg. 2200 utassal a fedélzetén indult el. A Titanic brit Olympic-osztályú utasszállító hajó, amely egy jégheggyel történt, 1912. április 14-i végzetes ütközéséről és 1912. április 15-i elsüllyedéséről vált ismertté. Egy óceánjáró hármas második hajójaként a Titanicot és testvéreit heti három járat kiszolgálására és a transzatlanti forgalom dominálására tervezték a White Star Line társaság számára. A hajót a Harland and Wolff hajógyárban építették az észak-írországi Belfastban, és elsüllyedésének időpontjában a Titanic volt a legnagyobb utasszállító gőzhajó a világon. Első útján (az angliai Southamptonból a franciaországi Cherbourgba, onnan az írországi Queenstownba (1921-től Cobh), és végül az Egyesült Államokba, New York Citybe), 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor a hajó jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn 02:20-kor, az ütközés után alig több mint két és fél órával kettétörve elsüllyedt. Az első segítséget nyújtó hajó neve Kárpátia volt.A Titanicot a konkurens Cunard Line hajózási társaság két óriáshajója, a Lusitania és Mauretania vetélytársának szánták. A Titanic és testvérhajói, az Olympic és a Gigantic lettek volna a leghosszabb óceánjárók, melyek egyben a legnagyobb luxussal is szolgálnak (a Gigantic nevét a Titanic katasztrófája után Britannicra változtatták).

1452 – Leonardo Da Vinci születésnapja

Festészetében a művészetet a tudománnyal hozta kapcsolatba, rendelkezett a pontos érzékelés és a megszerzett ismeretek megjelenítésének képességével. Leonardo hírnevét az "Utolsó vacsora" és a "Sziklás Madonna" alapozta meg. Firenzében festett jelentős művei a "Mona Lisa" és a "Szent Anna harmadmagával". Vázlataiban számos műszaki problémát megoldott az utókor számára, korát megelőzve leghíresebb vázlata a helikopter "terve".

Címkék: ezen a napon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.