2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Február 11. 03:21, péntek | Tech
Forrás: PC MAG, -BCS-

Apple-felhasználók: a Safari a leggázabb böngésző a piacon

Apple-felhasználók: a Safari a leggázabb böngésző a piacon

Sok minden jót írtunk már az Apple termékeiről és szoftverjeiről, ideje egy kicsit kritikusabb hangnemet felvenni, főleg ha az almás cég böngészőjéről van szó.

A GitHubon, a Twitteren és más platformokon egyre több a panasz a WebKitre épülő Safarival kapcsolatban. Jen Simmons, az Apple Safariért és WebKitért felelős vezetője - aki a cég webfejlesztői csapatában dolgozik - azt szeretné, hogy a vita konkrét felvetésekkel foglalkozzon, ezért arra kért minden internetezőt, hogy az álláspontját a Twitteren és a Webkit.org kommunikációs platformon ossza meg a többiekkel. A szakember választ vár arra is, hogy a bírálók szerint melyik problémával kellene először foglalkozniuk.

A WebKiten alapuló és a macOS, az iOS és az iPadOS operációs rendszerekre elérhető Safari évek óta a kritikák kereszttüzében van a nem befoltozott hibái, a teljesítményproblémái és a biztonsági hiányosságai miatt. Simmons rámutatott, hogy nagyon durva bírálatok is elhangzottak a programmal kapcsolatban, például, hogy a Safari a legrosszabb böngésző, az új Internet Explorer. A menedzser mindenkit arra kért, hogy nevezze meg a bizonyos területeket jellemző különleges biztonsági hibákat és a hiányzó támogatást. Azonban nem szabad, hogy a helyzet bárkit frusztráljon vagy eltántorítson a honlapok vagy az alkalmazások építésétől. Értelmetlen viszont az elmúlt esztendőkből származó hiányosságokra való rámutatás és azokkal kapcsolatos panaszkodás - különösen akkor, ha ezeket a problémákat időközben már orvosolták.

A témához kapcsolódó Twitter-beszélgetésben felbukkantak konstruktív javaslatok, például, hogy miként lehet javítani a böngészőkiegészítőkön, hogy működnek az új fülcsoportok, de volt, aki kriptovaluta-pénztárca integrálását sürgette a Safariba. Emellett felmerültek a dizájnelemekkel és a szoftver áttekinthetőségével kapcsolatos kritikák is.

Az Apple legutóbb úgy módosította a program füllistáját, hogy azt csak nehezen lehetett kezelni. Ezt azóta kijavították. Az iOS alatt a címlista képernyő végére vándorolt át. Ezenkívül időnként olyan súlyos hibák jelennek meg, amelyek az egész rendszert veszélyeztethetik. Továbbá kritika merült fel azzal kapcsolatban is, hogy a Safari frissítéseit a macOS frissítéseivel kapcsolták össze és ez a gyakorlat lelassítja a frissítési ciklusokat.

Tavaly májusban Alex Russell, a Google webes szabványokért fejlesztéséért felelős munkatársa támadta az Apple böngészőjét és azt állította, hogy a kaliforniai konszern nem csupán le van maradva a vetélytársai mögött, hanem szántszándékkal akadályozza a web fejlődését. A szakértő hozzátette, hogy a legnagyobb probléma az, hogy a Safari a WebKit motorra épül, amely egyrészt elavult, másrészt fontos funkciók hiányoznak belőle.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.