2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2021. Január 05. 09:23, kedd | Világ
Forrás: HVG

Anglia totális lockdown alatt

Anglia totális lockdown alatt

Csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el az otthonaikat a britek.

A növekvő koronavírusos esetszámok miatt lényegében Anglia teljes lezárásáról döntött a brit kormány - írja a BBC Boris Johnson bejelentése után. Az intézkedés hétfőn 24 órától lép életbe, miután hétfőn sorozatban a hetedik napon regisztráltak 50 ezer új fertőzöttet az Egyesült Királyságban.

Johnson arra kéri a lakosságot, hogy csakis az alapvető, létfontosságú árucikkekért, gyógyszerekért, orvosi ellátásért vagy a munka miatt hagyják el otthonaikat. A miniszterelnök figyelmezteti a lakosságot: a következő napok, hetek lesznek a legnehezebbek a járvány kitörése óta, de ezzel egyetemben a „vírus elleni küzdelem az utolsó szakaszába lép”.

A kormányfő hozzátette, a bölcsődék nyitva tarthatnak, de minden iskola és egyetem bezárva tart egészen február közepéig. Eddig a dátumig a diákok távoktatásra állnak át. Idén elmaradnak az év végi vizsgák egész Angliában.
A szabadtéri sporthelyszíneknek - például golfpályáknak, teniszpályáknak és a külső edzőtermeknek - be kell zárniuk. Az amatőr csapatsport nem megengedett, de az élsport, például az angol labdarúgó-bajnokság folytatódhat. Az egyéni sportolást szabadtéren viszont nem tiltják meg.

Az istentiszteleteket, temetéseket és házasságkötéseket továbbra is meg lehet majd tartani, ám csak korlátozott létszám mellett. Az éttermek továbbra is működhetnek, persze csak elvitelre. Változás azonban, hogy alkoholt sem elvitelre, sem kiszállítva nem árulhatnak a vendéglátói egységek.

„Az új mutáció miatt most nagyobb nyomás alatt vagyunk, mint a világjárvány kezdete óta bármikor,” mondta a miniszterelnök. Johnson közölte, hogy míg a koronavírus korábbi változatával sikerrel felvették a harcot, az új mutáció terjedésének sebessége aggasztó, a tudósok szerint az új változat 50-70 százalékkal fertőzőbb. A brit kormányfő hozzátette, hogy az északír, a walesi és a skót kormány is egyetért abban, hogy szigorúbb intézkedéseket kell bevezetni. Johnson azonban pozitív adatokkal is szolgált, hangsúlyozta: az Egyesült Királyságban már többen kapták meg a vakcinát, mint az európai országokban együttvéve. A szigetországban is fázisokra osztották az oltást, február közepére már minden veszélyeztetett lakos megkaphatja a koronavírus elleni vakcina első dózisát. A miniszterelnök szerint ez lesz a feloldás kulcsa és egyben időpontja is.
Johnson elmondta, hogy a járvány riasztási szintjét az 5. szinte kell átállítani. Szerinte, ha most nem hoznak szigorú korlátozó intézkedéseket, akkor három héten belül túlterhelődhet az egészségügyi-rendszer kapacitása.

Skócia is szigorított

- Hétfő éjféltől Skóciában az emberek csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el az otthonukat. Január végéig
- Az emberek az otthonukat csak létfontosságú dolgok miatt hagyhatják el, ilyen például a bevásárlás.
- Jelentősen szigorítják a csoportosulás szabályait: mindössze két, nem ugyanabban a háztartásban élő ember találkozását engedélyezik.
- A templomokat bezárják, misék nem lesznek. Temetéseken maximum 20 ember vehet részt, esküvőkön csupán 5.
- Az iskolák többsége februárig zárva marad (jelenleg téli szünet van még), átállnak távoktatásra.

Címkék: anglia, lockdown

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.