2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Január 10. 15:00, kedd | Világ
Forrás: travelistan

Amundsen nyomában: az ország történetében másodszor hódította meg szlovák a Déli-sarkot

Amundsen nyomában: az ország történetében másodszor hódította meg szlovák a Déli-sarkot

„Megcsinálta!” – így jelentkezett be a közösségi oldalán Peter Hliničan, a Travelistan utazóportál egyik alapítótagja.

Társa, Martin Navrátil egy régi álmát váltotta valóra, amikor szlovák idő szerint tegnap este 8 óra 16 perckor megérkezett a Föld leghidegebb pontjára, a Déli-sarkra. Ez előtte csak egyetlen szlováknak sikerült, mégpedig Peter Valušiaknak 27 évvel ezelőtt.

Martin, aki végzettsége szerint történész, már több mint 175 országban járt. Élete legnagyobb utazására december elején indult Bécsből, ahonnan Barcelonába repült, majd Santiago de Chilébe, végül a Magellán-szoros északi partján, Punta Arenasban landolt. Itt, norvég és angol utazótársával együtt 5 napon keresztül készültek az expedícióra: dehidratált ételt csomagoltak – minden reggelit, ebédet, vacsorát grammokban kimérve, külön-külön tasakba – ellenőrizték a felszerelésüket, előkészítették a szánjaikat, majd egy szállítórepülővel az Antarktisz szélére utaztak.

A közel kéthónapos expedíció során 1 100 kilométert tettek meg sítalpon a 80-100 kilós szánokat húzva. Ez naponta körülbelül 20-25 kilométer, amihez az emberi szervezetnek min. 8 000 kalóriára van szüksége. A kezdeti hőmérséklet -20°C körül mozgott, azonban a sarkhoz közeledve ez -50°C fokra csökkent a 3 000 méter tengerszint feletti magasságban.

Indulás előtt a blogján Martin arról írt, hogy a legnagyobb félelme nem a farkasordító hideg, a kimerültség vagy a szélviharok, hanem ahogy ő nevezte, a „fehér pokol” – az Antarktiszon az ég és a föld is fehér, a nap 24 órájában pedig világos.

Hogy Martin Navrátil mindezt hogyan csinálta végig, megtudhatjuk hamarosan a blogján, a travelistan.sk-n.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.