2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Március 19. 13:00, péntek | Kzélet

Állítólag így akarja kisakkozni Matovič Sulíkot

Állítólag így akarja kisakkozni Matovič Sulíkot

Újabb információ kering a kulisszák mögött, könnyen meglehet, hogy a koalíciós válság egészen más forgatókönyv alapján csúcsosodik ki, mint ahogy azt vártuk.

Míg a nyilvánosság türelmetlenül a döntésre vár, a két koalíciós párt pedig a miniszterelnök fejét akarja, addig Igor Matovič új ötlettel készül előállni. A kulisszák mögötti diskurzus legalábbis erre enged következtetni. A susmus szerint Matovič megegyezett Kollárral és Remišovával, hogy az SAS-t hagyják jövő szerdán kilépni a kormányból és a miniszterelnök csak ezután mondana le.

Ezzel két legyet ütne egy csapásra: megszabadulna legnagyobb politikai ellenfelétől és a krízishez vezető konfliktus másik főszereplőjétől, Richard Sulíktól, másrészt pedig a Za ľudí maradásának köszönhetően egyben tarthatja a kormányt és mindez csupán annyiba kerül, hogy a szebb napokat is megért pártnak ad egy eddig SAS-vezetés alatt álló minisztériumot.

A kormányfő hozzá szokatlan módon eltűnt a nyilvánosság elől és csendben van. A teljes hírzárlat miatt senkinek fogalma sincs arról, mire készül a miniszterelnök, de ez a nagy hallgatás leginkább a vihar előtti csendhez hasonlít. Amennyiben a fenn leírt forgatókönyv alapján jár el, akkor egy 80 mandátumot kontroláló hármaskoalíció jönne létre a liberálisok nélkül, akik így ellenzékbe kényszerülnének Pellegrinivel, Ficoval és Kotlebáékkal karöltve.

A kérdés itt már csak az marad, hogy a Za ľudí meglépné-e ezt az „árulást”. Amennyiben igen, úgy valószínűsíthető további parlamenti képviselők távozása a koalícióból, sőt akár a kormányból is. Erre engednek következtetni Mária Kolíková szavai, aki elmondása szerint „nem tudja elképzelni a kormányzást az SAS nélkül.” A vezetőség azonban nem ad egyenes válaszokat az újságírói kérdésekre, miszerint el tudják-e képzelni a hármaskoalíciót, ill. ezt a forgatókönyvet.
Nos, mindenesetre érdekes lesz figyelni a jövő hét eseményeit, főleg azért, mert a kormányfő valószínűleg előmászik a repedésekből és megint feje tetejére állítja az országot. Ebben, ugyanis ő a legjobb.

Nyitókép: Postoj.sk

Címkék: Igor Matovič, Sulik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.