2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. December 28. 23:37, szerda | Kzélet
Forrás: noviny.sk

A víz is drágul januártól, mutatjuk az új árakat

A víz is drágul januártól, mutatjuk az új árakat

Újabb csapás éri a pénztárcánkat: az új évtől a víz is drágulni fog. A vízügyi társaságok arra kérték az illetékeseket, hogy a vízügyi ágazatra is vezessenek be árplafont, de ez nem történt meg.

A termelési és forgalmazási költségek rendkívül megemelkedtek, és ha a vizesek nem emelik az árat, nem tudnak tovább működni.

A jelenlegi helyzetet figyelembe véve a Kelet-Szlovákiai Vízművek 2022 szeptemberében javaslatot adtak be a Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatalának a 2023-2027-es szabályozási időszak első évére javasolt árral. Az általuk ajánlott ár a közüzemi ivóvíz előállítására és ellátására, valamint a közcsatornás szennyvízelvezetésre és -tisztításra vonatkozott.

A vízszolgáltató vállalatoknak elektromos áramra van szükségük az ivóvízellátás és a szennyvízkezelés minden folyamatához. Elosztásához nagy teljesítményű szivattyúkra van szükség, amelyek elektromos árammal is működnek, így ha nem emelknék a víz és a szennyvíz árait, a vízszolgáltató társaságok nem működhetnének.

A villamos energia, a gáz és a víz 2023. évi végleges árai a Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatala kezében vannak, amely a termelés, elosztás és ellátás új áráról dönt. A jóváhagyott mechanizmus szerint az árak emelkedhetnek és csökkenhetnek is, ha az inflációs és energiahelyzet stabilizálódik. A Kelet-szlovákiai Vízművek közel egymillió lakos vízellátásáról és közel 700.000 lakos csatornázásáról gondoskodik, illetve 99 szennyvíztisztító telepet üzemeltet. Ezen szolgáltatásoknak folyamatosan elérhetőeknek kell lenniük.

"Ennek megfelelően az átlagos háztartás 2023-ban áfával együtt havonta mintegy 1,40 euróval fizet majd többet a közüzemi ivóvíz előállításáért és ellátásáért. A csatornázás esetében a költségek 2,40 euróval emelkednek. A drágulás legfőbb oka, hogy a hivatalnak figyelembe kell vennie az összes vízügyi társaság megnövekedett működési költségeit Szlovákia-szerte az új víz- és szennyvízáraknál" - mondta Radoslav Igaz, a hivatal szóvivője.

Az új árak, amelyek 2023. január 1-től lépnek érvénybe:

Az árak egy köbméter vízre számolva, áfa nélkül, valamint áfával láthatóak.

1. Ivóvíz előállítás és ellátás közüzemi vízszolgáltatással 1,6314, illetve 1,9577 euró.

2. Szennyvíz elvezetése és tisztítása közcsatornán keresztül 1,3626 és 1,6351 euró.

3. Ivóvíz közüzemi vízelosztása önkormányzati vízszolgáltató társaságok részére 0,8973, valamint 1,0768 euró.

Az energiaárak és azok későbbi hatása a szabályozott tevékenységek költségeire nem becsülhető fel, mivel a kormány nem vonta be a vízszolgáltató társaságokat a kritikus tárgyalásokba.

Forrás: noviny.sk

Címkék: drágulás, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.