2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Március 06. 22:34, vasárnap | Tech
Forrás: BCs-tech

A videojátékos piac is reagált az orosz-ukrán háborúra

A videojátékos piac is reagált az orosz-ukrán háborúra

Február 25. Oroszország támadást indított Ukrajna ellen és jelen pillanatban sem tudjuk, mi lesz a vége a történetnek.

Az erre hivatott szakértők naponta számolnak be arról, hogy a különböző gazdasági szankciók milyen hatással lehetnek az orosz gazdaságra, de mi inkább a játékvilágban megjelenő "ellenállást" vesszük sorra.

Nagyon kevés ugyanis most már azon játékipari szereplők száma, akik nem reagáltak valamilyen szinten a történtekre és most szépen sorba vesszük ezeket. Kezdjük rögtön egy pozitív hírrel. A háborús tematikára építő This War of Mine fejlesztői elsőként reagáltak az eseményekre és rögtön felajánlották a játékuk bevételeit az ukrán Vöröskereszt számára. A játékosok keddig 3 millió zlotyit, azaz 238 millió forintot hoztak össze, ami nagyon szép összeg. Tegnap a számláló 3.732.250 zlotyinál járt, így a héten meg lesz a 4 millió is.

A Bloober Team is az első között lépett és elérhetetlenné tette a játékait Oroszország és Fehéroroszország területén. Így a játékosok a The Medium és a Layers of Fear után az újabb alkotásokat sem tudják majd megvásárolni. Hasonló szankciót hozott a CD Project is, így a The Witcher-sorozat illetve a Cyberpunk 2077 is kivonult az orosz piacról. A Sony pedig egész egyszerűen nem tette elérhetővé a PS Store orosz részlegén a Gran Turismo 7-et.

Az ESL Pro League, az e-sport legnagyobb résztvevője úgy döntött, hogy a továbbiakban orosz csapatok nem indulhatnak a versenyeken. Ezen felül nem tartanak rendezvényeket Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Ukrajna területén.

Az Elctronic Arts eltávolította az összes orosz csapatot és a válogatottat a FIFA 22-ből illetve az NHL 22-ből is és már egyiket sem lehet beszerezni az EA felületeiről. Emellett tárgyalnak az orosz területen lévő disztribútorokkal is arról, hogy visszakérik a polcokról az összes EA játékot.

Végül pedig a Microsoft is bejelentette, hogy minden termékének árusítását és támogatását befejezi az orosz területeken. Ez nem csak a játékokra vonatozik, hanem például a Windows frissítéseire is. Jelenleg itt állunk, de feltehetően még nincs vége, hiszen naponta érkeznek közlemények és bejelentések a világ nagyvállalataitól vagy akár Hollywoodból is, így biztosan lesznek még szankciók a játékvilágban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.