2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. Június 29. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: TASR

A védőoltások fontosak a veszélyes vírusok terjedésének megállítása érdekében

A védőoltások fontosak a veszélyes vírusok terjedésének megállítása érdekében

Minél több ember van beoltva, annál könnyebben alakul ki a kollektív immunitás, ami megakadályozza azt, hogy a veszélyes vírusok széleskörűen terjedhessenek. Szakértőket kérdezett a TASR.

Zuzana Krištúfková epidemiológus az egyik leggyorsabban terjedő betegségnek a kanyarót tartja. Állítása szerint, ha oltással nem rendelkező, vagy a betegségen még át nem esett személy, találkozik valakivel, akiben ott lappang a vírus, akkor azt el is kapja. Kanyarójárvány utoljára 2019-ben tört ki az országban, Kelet-Szlovákiában.

Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermek- és serdülőkorban lévő gyermekek általános egészségügyi ellátásával foglalkozó osztály főszakértője emlékeztetett egy esetre szintén Kelet-Szlovákiából. A nagyobb gyermekek be voltak oltva, de a kisebbet nem oltatták be, mert a szülők féltek az oltás negatív hatásaitól. A nagyobb gyerekek jártak társaságba, és pneumokokkusszal fertőződtek meg. Míg a nagyobbaknál egy kis orrfolyással és köhögéssel járt a betegség, a kisebbik, aki nem kapta meg a megfelelő védőoltást, súlyosan megbetegedett. Gyulladás keletkezett az agyában, ami miatt ma fekvőbeteg. A szakértő elmondása szerint ezt védőoltással elkerülhető lett volna.

Sok megbetegedésre létezik már védőoltás, de nem kötelező. Ezek közül több megbetegedés fatális következményekkel járhat. Az orvosoknak minden paciens esetében jól meg kell fontolniuk, hogy beadhatják-e a védőoltást. Vannak olyan immunbetegségek és krónikus betegségek, amelyek esetében nem ajánlott a védőoltás. A paciensek nagy részénél viszont erősen ajánlott, egyes esetekben kötelező. Miloš Jeseňák immunológus elmondása szerint csak az a védőoltás lehet veszélyes, amelyet nem adnak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.