2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Augusztus 13. 14:10, szombat | Világ
Forrás: SG

A vártnál kétszer gyorsabban olvad a déli jégtakaró

A vártnál kétszer gyorsabban olvad a déli jégtakaró

Mindez egy friss tanulmányból derült ki, amelynek segítségével minden eddiginél pontosabb és részletesebb adatokhoz juthattak hozzá a tudósok.

A jégtakaró témájában legutóbb arról számoltunk be, hogy hosszú időn át jégmentes volt Grönland, ezt megelőzően azonban már több alkalommal írtunk a korábbinál is gyorsabb ütemű olvadásról. Most ismét ez utóbbi kapcsán futott be két újabb figyelmeztetés, amely a közelmúltban elvégzett részletes munkán alapul.

A NASA hivatalos oldalán tették közzé a hosszabb közleményt, mivel nemrég a JPL szakemberei, valamint egy másik csapat tagjai tettek elérhetővé két újabb tanulmányt az antarktiszi jégtakaró olvadási üteme kapcsán. Ezekben arról olvashatunk, hogy egyrészt a széleken gyorsabb ütemben szakadnak le a nagyobb darabok, emiatt pedig a hagyományos regenerálódás folyamata sem megy végbe, eközben azonban a méretes gleccsereket normál körülmények között stabilizáló selfjég elvékonyodása, annak alulról történő olvadása okoz komoly fejtörést a kutatóknak, akik így jobban aggódnak az óceánok szintjének emelkedése miatt.

A most megjelent anyagok egyikében az 1997 óta begyűjtött műholdas felvételeket kombinálták, minden eddiginél részletesebben megmutatva a kontinens szélét, annak változását. Ebből teljesen egyértelműen látszik, hogy a nagyobb darabok leszakadása az eddig gondoltnál gyorsabban, komolyabb méretekben zajlott, emiatt pedig 6 billió helyett már 12 billió tonnára tehető a veszteség, vagyis nem túl valószínű, hogy az évszázad végére Antarktisz visszanyerheti a 2000 előtti formáját. Eközben a selfjég olvadása, elvékonyodása is durván kétszer gyorsabb iramban zajlott, ez pedig a gleccserek vizének közvetlenül az óceánba történő áramlását eredményezte, tovább gyengítve a belső régiókat.

A friss munka eredményeként jobban értjük a hosszabb távú folyamatokat, valamint a kisebb részletek hatását. Az adatok megfelelő kombinálása éveket vett igénybe, ennek révén azonban jobban felkészülhetünk a klímaváltozás várható következményeire.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.