2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Április 19. 20:06, hétfő | Világ
Forrás: TASR

A V4-ek külügyminiszterei szolidaritásukat fejezték ki Csehország lépéseivel kapcsolatban

A V4-ek külügyminiszterei szolidaritásukat fejezték ki Csehország lépéseivel kapcsolatban

POZSONY, április 19. – Lengyelország, Magyarország és Szlovákia külügyminiszterei szolidaritásukat fejezték ki a Csehország által foganatosított lépések ügyében.

Egyben elítélnek minden olyan lépést, amely veszélybe sodorhatja a szomszédos országok szuverenitását és polgáraik biztonságát. Ezt egy ma létrejött közös nyilatkozatban deklarálták, amelyet Ivan Korčok, szlovák külügyminiszter indítványozott. A TASR hírügynökséget Juraj Tomaga, a tárca kommunikációs osztályának igazgatója tájékoztatta.

A deklarációt Ivan Korčok mellett aláírta Jan Hamáček, Szíjjártó Péter és Zbigniew Rau is. „Mi, a V4-es országok külügyminiszterei elítélünk minden olyan cselekedetet, amely egy szabad és szuverén ország polgárai ellen irányul. Készek vagyunk összefogni nemzetközi, NATO- és EU-szinten az ilyen és hasonló kártékony aktivitásokkal szemben,” áll a nyilatkozatban.

„Örülök, hogy a javaslatom támogatást nyert a V4 országainak külügyminisztereinél,” írja a szlovák diplomácia főnöke. Korčok a javaslattal ma fordult a V4 lengyel elnökségéhez, és üdvözli a gyors és egyértelmű reakciókat. Elmondása szerint ez is egy jó példa arra, mennyire fontos, hogy a V4 egységesen és erősen nyilatkozzon bizonyos ügyekben.

Csehország szombaton jelentette be a hírt, miszerint 18 orosz diplomatát volt kénytelen kiutasítani az országból, ugyanis kiderült róluk, hogy az orosz titkosügynökségnek dolgoztak. Az ügy összefügg egy korábbi, 2014-ben történt fegyverraktári robbantással, amelyhez az orosz ügynököknek közük lehetett. Válaszlépésként Oroszország azonnal kiutasította a moszkvai cseh nagykövetség 20 munkatársát.

Címkék: Ivan Korcok, V4

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.