2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Október 24. 09:09, szombat | Interjú
Forrás: Interjú

A túlélésért harcolnak a csallóközi őstermelők

A túlélésért harcolnak a csallóközi őstermelők

Csallóközben a földművelésnek akár történelmi távlatokban gondolkozva is gazdag múltja van, mondhatjuk, hogy térségünk „éléskamráját” alkotta évszázadokon át.

Ennek ellenére az állam évek óta egyre nehezíti az itteni őstermelők munkáját, egyre több bürokratikus terhet ró rájuk és hátrányos megkülönböztetésben részesíti őket a nagyobb élelmiszerláncolatok javára – derül ki Tükör Béla, csallóközi őstermelő elmondásából.

Tükör Béla bakai származású őstermelővel több piacon is összefuthatott már. Rendszeresen árul többek közt a tallósi őstermelői piacon, Csiliznyáradon, Somorján pedig már 20 éve stabil helye van. Összesen 50 éve termel és több mint 20 éve árul. Az infocsallóköz.sk-nak elmondta, úgy érzi, az őstermelés Csallóközben mára a végét járja.

„Sajnos nagyon szigorítanak, keményítenek, ami a termelést és eladást illeti. Megmondom őszintén, még az utolsó pár csallóközi őstermelőnek is elveszik a kedvét, fokozatosan lefaragódnak. Rövid időn belül az őstermelés meg fog szűnni” nyilatkozta portálunknak.

Tapasztalata szerint hiába szeretnének a kistermelők akár együtt is dolgozni az ún. „multikkal”, tehát az élelmiszerláncokkal, a velük kötött szerződések többnyire egyoldalúak és végsősorban a kistermelő fizet rá. Arról nem is beszélve, ha az ember nem dolgozik együtt velük. Tükör Béla sok évig karfiol termeléssel is foglalkozott, de elmondása szerint sok akadályba ütközött, ugyanis mire megérett Csallóközben a karfiol, a nagy üzletláncok már akciósan árulták őket, így javában csökkent az árkülönbség miatt annak az esélye, hogy eladja, amit kitermelt.
„Sokkal jobb feltételek mellett árulhattunk, amíg ezek a multik nem tették be Szlovákiába a lábukat. Akkoriban az emberek jobban is értékelték a hazait. Persze ma is van egy olyan réteg, aki kezd visszatérni hozzánk. Például ilyenek a huszonéves, egy-két gyermekes fiatalok, akik belátják, hogy annak a pár hónapos gyereknek nem lehet csak az importált, génmódosított zöldséget és gyümölcsöt adni, mert az mű és nagyon veszélyes a szervezetre” – mondta.

Tükör Béla ma már bio-chili termesztéssel foglalkozik, amely szerinte „természetes antibiotikum”. Nehezményezte, hogy az összes szükséges dokumentumot a bio termeléshez 5 évig tartott elintéznie, s ha eközben árulni merte termékét, könyörtelenül pénzügyi bírsággal büntették.

„Én csak egyszer permetezek tavaszi lemosó bio permettel, virágzás után. Semmi mással. Nem használok sem trágyát, sem gyomirtót. A családban is mindig viccelnek vele, hogy én csak egy gyomirtót ismerek, a „kapazint” – ugye a kapát. Humánusabb gyomirtó, de sok vele a munka.”, tette hozzá a termelő. Elmondása szerint mióta termel, egy szem támogatást nem kapott, csupán pénzbírságot. „Ha szúnyog ült egy paradicsomon, már azért is büntettek,” mondta.

Szerinte a fő problémát az alkotja, hogy nincsenek számukra elérhető támogatások, illetve, hogy ha a kis- és középtermelők többletet termelnek ki, nincs hol leadni, tárolni. Mikor termelni kezdett, az 1970-es években, minden településen két átvételi hely is működött, ahol a helyi termelők leadhatták termésüket, amit aztán Csehországba szállítottak. Magyarországon ma a zöldség- és gyümölcstermelők csoportosulnak, s abban a tudatban termelhetnek, hogy a többletet is el tudják adni. Ez a biztonság ma Szlovákiában nincs meg. Az is fájó pont számára, hogy a kistermelőket, akik 10 áron termelnek, nem támogatják ugyanúgy, mint azokat, akik 100 hektáron termelnek. Ezen kéne szerinte változtatni.

„Mire az állam észbe kap, már nem lesz kinek segíteni. Én magam már 60 év fölött vagyok. Akik még most termelünk és árulunk, mi vagyunk az utolsó generáció. Én igyekszem maximálisan bio termést előállítani, a hét hónapos unokám is csak a kertben termelt dolgokat kapja, de sajnos a gyermekeim ezt már nem fogják utánam folytatni. Támogatni kéne az itteni termelőket, másképp kihal a csallóközi őstermelői zöldség- és gyümölcstermesztés. Én a saját bőrömön tapasztalom, hogy 20-30 év alatt mennyien lefaragódtak mellőlem. A termelők 95 százaléka abbahagyta. Támogatom az őstermelői piacok ötletét, mert ott lehet látni, hogy még igyekeznek a helyiek ezt fenntartani, de félek, ez már az utolsó szalmaszál, amely a felszínen tartja a termelőket”, hangsúlyozta.

Címkék: csilizköz, interjú

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.