2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Március 31. 09:07, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

A török parlament jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozási kérelmét

A török parlament jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozási kérelmét

A jelen lévő képviselők egyhangúlag támogatták az északi ország NATO-csatlakozását két héttel azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilvánosan a felvétel mellett szólalt fel.

A török parlament képviselői csütörtök este jóváhagyták Finnország csatlakozási kérelmét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. A TASR az AFP hírügynökség jelentését vette át.

A jelenlévő képviselők egyhangúlag támogatták az északi ország NATO-csatlakozását két héttel azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilvánosan kifejezte támogatását a felvétel mellett.

Törökország tehát jóváhagyta Finnország felvételét a szövetség utolsó országaként, alig néhány nappal azután, hogy Magyarország is megtette ugyanezt. Finnország hivatalos csatlakozásához már csak formális lépések vannak hátra.

Ezzel szemben a szomszédos Svédország belépése a szövetségbe továbbra is kilátásban van - írja az AP. Valójában sem Törökország, sem Magyarország nem hagyta még jóvá, annak ellenére, hogy kifejezték támogatásukat a NATO bővítése iránt.

Finnország és Svédország közösen kérte a NATO-csatlakozást, válaszul az Oroszország által tavaly Ukrajnában kirobbantott háborúra. Bármely ország belépését a szövetségbe mind a 30 tagállamnak jóvá kell hagynia.

forrás: teraz.sk

Címkék: Erdogan, Finnország, NATO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 05. 16:32, szerda | Világ

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

A covid-19 világjárványt követően az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) felkérték, hogy írjon egy megállapodást arról, hogyan kell reagálni, ha a helyzet megismétlődik. A cél a hibák és a mulasztások elkerülése.

2024. Május 22. 19:54, szerda | Világ

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

A miniszterelnök a Downing Street 10. szám alatti rezidenciája előtt felszólalva véget vetett a választások időpontjáról, hónapok óta tartó huzavonának.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.