2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2020. November 17. 18:04, kedd | Kzélet
Forrás: TASR

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom több ezer virágot helyezett el a városok főterein

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom több ezer virágot helyezett el a városok főterein

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom (Za Slušné Slovensko) kedd délelőtt több ezer virágot helyezett el Pozsony, Besztercebánya, Kassa, Losonc, Kézsmárk és további városok főterein.

A virágok arra emlékeztetnek, hogy 1989-ben a békés, illedelmes tiltakozás nyert a rabság felett. A TASR-t erről maga a kezdeményezés informálta. „A virágok egyúttal emlékeztetnek a szabadság és demokrácia törékenységére, melyet napról napra védeni kell. Azok elől is óvnunk kell, akik éppen a demokrácia szájmaszkja mögé bújva igyekeznek a demokráciát megdönteni,” jelentette ki a Tisztességes Szlovákia.

A kezdeményezés állítja, hogy a november 17-i öröm nagyobb, mint a gyűlölet, ami miatt kedden sokan az utcára vonulnak. „Sajnos ma nem állhatunk a főtereken, hogy a vírus ne sodorjon veszélybe minket és szeretteinket. Ezt teljes mértékben tiszteletben tartjuk, ahogyan mindigis tiszteletben tartottuk a jogállamiságot és a törvényeket“ – jegyezte meg a kezdeményezés. Hozzátette, hogy tiszteli azokat az embereket, akik 31 évvel ezelőtt a főtereken kulcsaikkal csörögtek. „Ezek az emberek megtanítottak minket arra, hogy békével és illedelmességgel elérhetjük az elérhetetlent – a szabadságot“ – állítja a Tisztességes Szlovákia. A Tisztességes Szlovákia online megemlékezése kedden 17.11-kor lesz a közösségi hálón. Az esemény keretein belül fellépnek 1989 személyiségei, illetve további személyek a kultúrális és mediális életből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.