2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 20. 10:28, kedd | Kzélet
Forrás: Aktuality.sk

A Tesco, a Billa és a Kaufland 50 új üzletet szeretne nyitni

A Tesco, a Billa és a Kaufland 50 új üzletet szeretne nyitni

Minden nagyobb üzletlánc bejelentette, hogy növelni kívánja az üzletei számát. Ezáltal Szlovákia különböző régióiban számos üzlettel bővül majd a kínálat.

A szlovák piacra nehezedő növekvő versenykényszer miatt a kiskereskedők új üzletek megnyitásával próbálják megerősíteni pozíciójukat. Eközben 2024 különösen gyümölcsöző évnek ígérkezik ezen a területen. Ha a kiskereskedők tervei megvalósulnak, akkor Szlovákiában mintegy öt tucat új üzletet nyitnak majd.

Az új üzletek megnyitása a kiskereskedők számára összetett folyamat, és gyakran évekig tart. Ki kell választaniuk a megfelelő helyszínt, meg kell vásárolniuk vagy bérelniük a helyiségeket, elemzést kell elvégezniük és elő kell készíteniük az egész projektet. Az üzlet tényleges felépítése aztán gyakran csak néhány hónapot vesz igénybe.

A legnagyobb láncok jelenlegi üzlethelyiségeinek száma:

Coop Jednota: 1 962
Lidl: 164
Tesco: 164
Billa: 167
Kaufland: 79
Terno: 159

A Billa és a Lidl tavaly egyenként négy, a Kaufland pedig öt üzletet nyitott. A Terno/Kraj esetében összesen hat üzletet nyitottak, ugyanennyit a Tesco. A Coop Jednota 17 üzlettel bővítette hálózatát.

Coop Jednota

A Coop Jednota jelenleg közel kétezer üzletet üzemeltet, és minden régióban képviselteti magát. Állítása szerint olyan helyeken is igyekszik üzlethelyiségeket biztosítani, ahol a szlovák piacon működő más kiskereskedelmi láncoknak nincs ambíciójuk új üzletek nyitására.

"Idén körülbelül 12 új üzlet megnyitását tervezzük. Az átépített egységek számát 81-re tervezzük, a legtöbb átépítést a Coop Jednota Potraviny és a Coop Jednota Supermarket formátumokban végezzük majd" - mondta az Aktuality.sk-nak Jana Kuklová, az üzletlánc szóvivője.

Az új üzletek elsősorban nagyobb szupermarket és Tempo szupermarket formátumúak lesznek. A lánc az év folyamán egy központi e-shopot is be akar indítani az élelmiszerek rendelésére.

Emellett önkiszolgáló üzletek bevezetését is tervezi, amelyek a lánc szerint ígéretes trendnek számítanak, és még hiányoznak a piacunkról. "Jelenleg a megfelelő helyszínek és technológiai szállítócégek kiválasztásán dolgozunk. Ugyanakkor 2024-ben tovább folytatjuk a beruházásokat az önkiszolgáló pénztárakba, az elektronikus árcédulákba, az elektromos töltőállomásokba és a fotovoltaikus panelekbe" - tette hozzá Kuklová.

Lidl

A Lidl is megerősítette, hogy szlovákiai hálózatát további üzletekkel bővíti. A Lidlnek állítólag több projektje is van, amelyek jelenleg a fejlesztés különböző fázisaiban vannak Szlovákia-szerte - nagyobb és kisebb városokban.

"Portfóliónkban már vannak saját épületekben és bérelt helyiségekben lévő üzletek is, az eladótér mérete pedig változó. Konkrét számokról és nyitási időpontokról egyelőre korai lenne nyilatkozni, mivel minden a szükséges engedélyek megszerzésétől és véglegesítésétől függ. Úgy gondoljuk, hogy hálózatunk az év végéig több új üzlettel bővül, többek között Pozsonyban és Vágbesztercén" - mondta Tomáš Bezák, a Lidl szóvivője.

A vállalat a már meglévő üzletek rekonstrukcióját is végzi. Jelenleg a pozsonyi Duna utcai üzletben folynak a munkálatok, és hamarosan egy másik pozsonyi üzlet - a Škultéty utcában - is követi őket.

Tesco

A Tesco bejelentette, hogy idén áruházak építésébe és korszerűsítésébe tervez befektetni. Több tucat új dolgozónak kíván munkahelyet teremteni.

"Célunk, hogy a Tesco márka növekedésére összpontosítsunk - expressz üzleteink, szupermarketeink és hipermarketeink, valamint online kínálatunk révén. Ezzel a fókusszal összhangban úgy döntöttünk, hogy a Žabka franchise-üzleteink többségét Tesco expressz üzletekké alakítjuk át. Az átalakításra idén március 15-ig kerül sor" - mondta Mária Zerzanová, a Tesco PR menedzsere.

Ezzel a lépéssel 15 üzlettel bővülnek, míg a többi meglévő Žabka üzletet a bérleti szerződésüknek megfelelően bezárják. Az eredeti Žabka üzletek többnyire magasabb árakkal rendelkeztek, mint a Tesco. Ezeknek az üzleteknek a vásárlói egy részének árengedményt fognak adni.

Az üzletlánc jelenleg új üzlethelyiségeket keres, elsősorban városokban vagy nagyobb falvakban, 400 és 2000 négyzetméter közötti területen, szerte Szlovákiában. Az új üzletek végleges száma még nem ismert.

Kaufland

A Kaufland Szlovákiában is szeretne új üzleteket nyitni. A vállalat állítólag részletesen elemzi az összes régiót, és megvizsgálja, hogy érdekelné-e az üzletépítés új területeken.

"Idén is tervezzük az üzlethálózatunk bővítését. Jelenleg épül egy új Kaufland áruház Nagybiccsén" - mondta Lucia Vargová, a Kaufland szóvivője az Aktuality.sk-nak.

Billa

A Billa széles körű beruházási tervekkel rendelkezik új üzletek nyitására és a benzinkutakon való jelenlétének jelentős bővítésére.

"2024 folyamán legalább 10 új üzlet nyitását tervezzük Szlovákia-szerte. Folytatjuk továbbá az OMV-vel való együttműködésünk bővítését a Viva Billa élelmiszer-koncepcióval a benzinkutakon, a jelenlegi 20 Viva Billa üzlethez három éven belül további 50-et szeretnénk hozzáadni Szlovákia-szerte" - árulta el Marek Kravjar, a vállalat szóvivője.

Az üzletlánc elsősorban 900 négyzetméteres átlagos eladótérrel rendelkező üzleteket szeretne nyitni. Ugyanakkor több kisebb méretű - körülbelül 450-600 négyzetméteres eladótérrel rendelkező - üzlet nyitására is számít.

Összességében a Billa idén nagy összegű beruházást tervez. "A bővítési beruházások több tízmillió eurós nagyságrendűek lehetnek, és jelentős beruházásokat tervezünk a régebbi üzletek rekonstrukciójába és korszerűsítésébe" - magyarázta Kravjar.

Terno

A Terno/Kraj üzletlánc az idei év folyamán körülbelül hat-tíz új üzlet megnyitását tervezi. Olyan új régiókba szeretne belépni, mint Liptó és a Szepesség.

"Ugyanakkor tovább erősítjük a pozíciónkat azokban a régiókban is, ahol már jól képviseltetjük magunkat, mint például Besztercebánya és Trencsén. A megvalósított üzletek végleges száma az egyes irodák engedélyezési folyamatainak gyorsaságától függ majd" - mondta Peter Vanek, a Terno ingatlanok marketingmenedzsere.

A Terno tavaly vásárolta meg a Kon-Radot, amely elsősorban élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozott. A Terno történelmileg Nyugat-Szlovákiában volt jelen a legnagyobb mértékben, de a vállalat hosszú távú célja az országos jelenlét.

"Terjeszkedésünk során azonos súlyt helyezünk mindkét bolttípusra, mivel a formátumok közös nevezője a minőségi vásárlás és a legtöbbször közös választék. A meglévő hálózat bővítésére összpontosítunk számos gazdasági tényező, például a piac telítettsége, az üzletek elérhetősége és az értékesítési terület nagysága alapján" - tette hozzá Vanek.

Forrás: aktuality.sk

Címkék: üzlet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.