2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Szeptember 06. 19:59, hétfő | Világ
Forrás: cas.sk / BILD

A tálib vezetés örülne Angela Merkel látogatásának

A tálib vezetés örülne Angela Merkel látogatásának

Így kell jó kapcsolatokat ápolni? A militáns tálibok, akik még augusztus közepén vették át Afganisztán irányítását, örülnének a német kancellár látogatásának. Ezt a tálibok szóvivője, Mudzsahid nyilatkozta a Bildnek.

Paul Ronzheimer, a Bild munkatársának kérdésére, miszerint szívesen látnák-e Angela Merkel német kancellárt országukban, Mudzsahid így válaszolt: „Igen, természetesen. Mi itt Afganisztánban egy teljesen biztonságos környezetet akarunk teremteni – olyat, amelyet a világ minden országa elfogad, és amelynek minden miniszterelnök és államelnök hisz majd. Angela Merkel látogatását különösen nagy szeretettel fogadnánk, és nagyon örülnénk neki.” A szóvivő azt is hozzátette, továbbra is kérik Németországot, hogy támogassa anyagilag Afganisztánt. „Szeretnénk, ha Németország humanitárius segítséget nyújtana Afganisztánnak,” mondta. Elmondása szerint erre nagy szükségük volna az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra terén.

A tálibok szóvivője emellett felszólította a Németországba menekült afgánokat, hogy térjenek vissza hazájukba. „Szeretnénk, ha minden afgán menekült állampolgár – főleg a Németországban tartózkodók – hazatérne,” mondta. Azokra, akiket bűncselekmény elkövetése miatt toloncoltak ki Németországból, az iszlám törvény szerinti büntetés vár. Mudzsahíd már korábban jelezte, hogy a tálib vezetés hivatalos és intenzív diplomáciai kapcsolatot akar kialakítani Németországgal.

Berlin jelenleg nem formális kapcsolatot ápol Afganisztánnal, elsősorban azoknak az afgánoknak az érdekében, akik együttműködtek az Afganisztánban dolgozó és üzletelő németekkel. Egyelőre Németország azonban nem tervezi hivatalosan elismerni a tálib vezetést, írja a merkur.de. A németek csak akkor tudják tovább támogatni Afganisztánt, amennyiben azok elkezdik betartani az alapvető emberi jogokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.