2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Április 25. 09:53, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

A szlovákok nem bíznak a médiában, a szabadság korlátozásáról beszélnek

A szlovákok nem bíznak a médiában, a szabadság korlátozásáról beszélnek

A közvélemény bizalma a médiába Szlovákiában alacsony, mindössze 37 százalékos. A szlovákok úgy vélik, hogy az állambiztonságot ürügyként használják a szólásszabadság korlátozására.

Ez derül ki az Európai Polgári Szabadságjogi Unió (Liberties) hétfőn közzétett Médiaszabadság jelentéséből - jelentette a TASR brüsszeli tudósítója.

A jelentés 18 uniós országban, köztük Szlovákiában vizsgálja a médiaszabadság főbb fejleményeit 2022-ben. Három témára összpontosít: a médiaszabadság és pluralizmus; az újságírók biztonsága és védelme; valamint a véleménynyilvánítás és az információterjesztés szabadsága.

A jelentés szerint Oroszország tavalyi ukrajnai inváziója jelentős hatással volt az európai médiakörnyezetre. Az EU az orosz propaganda közösségi médiában való terjedésére úgy reagált, hogy nyomást gyakorolt a főbb digitális platformokra, hogy lépjenek fel az orosz állami fiókok ellen. Emellett szankciókat vezetett be az orosz állami média ellen, és további intézkedéseket sürgetett az internetes dezinformáció elleni küzdelem érdekében.

A jelentés rámutatott, hogy a legtöbb uniós országban általában nem történt előrelépés a médiaszabadság terén, sőt egyes országokban a helyzet még romlott is. Sok országban az újságírók egyre nehezebben tudják végezni a munkájukat. Zaklatással, fizikai és verbális támadásokkal kell szembenézniük, különösen az interneten vagy tüntetések során. A nyilvánosság elleni stratégiai perek (SLAPP), amelyek az újságírókat a jogi védelem költségeivel terhelik, szintén egyre gyakoribbak.

Szlovákiában, akárcsak Írországban, a közszolgálati média pénzügyi nehézségekkel küzd. A jelentés emlékeztet arra is, hogy Szlovákiában eltörölték az engedélyezési díjakat. A közvélemény bizalma a médiába Szlovákiában alacsony, mindössze 37 százalékos. A szlovákok úgy vélik, hogy az állambiztonságot ürügyként használják a szólásszabadság korlátozására.

A jelentés szerint a médiatulajdon koncentrációja veszélyezteti a véleménypluralizmust a Cseh Köztársaságban, Franciaországban, Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban és Szlovéniában. Az állami hirdetések és támogatások igazságtalan és tisztázatlan elosztását problémaként említik Magyarországon és Lengyelországban, ahol a kormánypárti média aránytalanul nagy pénzügyi támogatásban részesül. Mindkét országban a média és a távközlési szabályozó hatóságok függetlensége is megkérdőjelezhető. A közszolgálati média Magyarországon és Lengyelországban továbbra is kormányzati ellenőrzés alatt áll.

Pozitívumként említi a jelentés, hogy Szlovákiában 2022 augusztusa óta új médiatörvény van érvényben, amely létrehozta a közszolgálati partnerek nyilvántartását, lehetővé téve a nyilvánosság számára, hogy megtudja, ki áll valójában az egyes médiumok mögött. A szlovákiai szerkesztőségek kötelesek közzétenni egy listát minden olyan befektetőről és adományozóról, aki az év során 2000 eurónál nagyobb összegű hozzájárulást nyújtott, különben 100 000 euróig terjedő bírsággal kell számolniuk.

forrás: teraz.sk

Címkék: EU, média, szlovákia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.