2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Május 26. 07:19, péntek | Helyi
Forrás: aktuality.sk

A szlovákok nagyjából fele nem tud megtakarítani a jövedelméből

A szlovákok nagyjából fele nem tud megtakarítani a jövedelméből

Minden harmadik szlovák fizetéstől fizetésig él, az emberek másik része pedig tartalékokból, megtakarított vagy kölcsönkért pénzből kénytelen gazdálkodni.

A legutóbbi felmérésben a szlovákok kevesebb mint fele mondta azt, hogy képes megtakarítani jövedelmének egy részét. A másik fele elismerte, hogy ez nem áll módjában.

A megtakarítási képesség az életkor előrehaladtával csökken
Az AKO által a Na hrane (TV JOJ) számára készített felmérés eredményei azt is mutatják, hogy a férfiak az átlagosnál gyakrabban képesek megtakarítani, inkább a fiatalabbak - különösen a 18-33 évesek, de a 34-49 évesek is. A felmérésben a pozitív válasz gyakorisága azonban az életkor növekedésével csökkent.

A képzettebbek, valamint a pozsonyi és zsolnai régióban élők nagyobb valószínűséggel tudnak spórolni. Ezek főként az SaS és a PS pártok szavazói, de az SNS, a KDH és a Republika is.

A felmérés eredményei szerint nagyjából minden harmadik szlovák él fizetésből fizetésig. A jövedelmük csak a folyó kiadásaikat fedezi. A nők az átlagosnál gyakrabban, idősebbek - különösen a 66 év felettiek, de az 50-65 évesek, illetve a legalacsonyabb iskolai végzettségűek is, érettségi nélkül.

A besztercebányai és nyitra régió lakói a tudnak a legkevésbé spórolni. Szlovákián belül elsősorban a SMER-SD, HLAS-SD, Magyar fórum - Magyar Fórum, Demokraták, SME RODINA pártok szavazói, a nem szavazók és a bizonytalan szavazók.

Nem takarékoskodnak és többet költenek, mint amennyit keresnek.
A felmérésben azok csoportjában, akik azt állították, hogy nem tudnak megtakarítani semmit, sőt, kénytelenek tartalékokból, megtakarított vagy kölcsönzött pénzből gazdálkodni, átlagon felül vannak a nők, a legidősebb válaszadók (66+), a legkevésbé iskolázottak érettségi nélkül, a nagyszombati, eperjesi és nyitrai régió lakói, valamint az OĽANO, KDH, SME RODINA pártok szavazói és a nem szavazók.

A megkérdezettek fennmaradó 2,7%-a nem akart vagy nem tudott nyilatkozni a felmérés kérdéséről. A felmérést telefonos úton végezték 1000 fős mintán 2023. május 4. és 10. között.

forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.