2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 13. 11:13, hétfő | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

A szlovákok anyagi helyzete egyre romlik

A szlovákok anyagi helyzete egyre romlik

A kiskereskedelmi ágazatot is sújtja az állandó élelmiszer-drágulás. Nehéz időket élünk.

Egyre kevesebb árut vásárolunk a boltokban. Ez elsősorban a kis- és szaküzletek bevételeit csökkenti, de az üres pénztárcákat és a lakosság gyenge vásárlóerejét a piac nagy szereplői is megérzik.

A szlovákoknak már régóta mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, és ezt egyre inkább a kiskereskedők is érzik. "Már több hónapja csökken a vásárlóerő, és ez alól a szeptember sem volt kivétel, amikor több mint 5 százalékkal esett vissza" - mondta Jana Morháčová, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője.

A tavaly óta tartó áremelkedés ellenére az emberek egy ideje még a pandémia alatt felhalmozott megtakarításaikkal tudták pótolni a kiesést. "Ez a forrás azonban már ki van használva. Idén már a háztartások reálfogyasztásának csökkenését látjuk" - ismertette Matej Horňák, az SLSP elemzője.

Különösen az élelmiszerárak kétszámjegyű emelkedése tette ugyanezt utólagosan a kiskereskedelmi forgalomban. "Az általunk nyomon követett kilenc kiskereskedelmi láncból nyolcban visszaesés volt tapasztalható, és a csökkenés mértéke meghaladta a 10 százalékot" - mondta Morháč. A kisebb szaküzletek, például a hobbiboltok, de a cipő- és ruházati boltok teljesítettek a legrosszabbul.

A vegyesboltok nemcsak a vásárlókat veszítik el, hanem kevesebbet is keresnek, mint a nagy szupermarketek. "Örülünk, amikor az emberek akár 30-40 euróért is jönnek vásárolni. Csak azért, hogy felvásárolják a tejet, kenyeret, illetve ami épp hiányzik a háztartásban, nem sok értelme van nyitva hagyni az üzletet" - ismerte el Kollár Zoltán komáromi élelmiszerboltos.

"Nálunk az élelmiszerektől kezdve a higiéniai cikkekig, sőt a háztartási cikkekig minden van. Ha megemelem az árakat, drágább vagyok, mint a szupermarketek" - tette hozzá Kollár. A nagy áruházakban az emberek akár 100 eurót is elköltenek egy élelmiszervásárlásra.

A családi barkácsáruházban a személyzet nagy része családtag, úgy érzik, kevesebb az építkezés vagy az átalakítás. "Olyan árucikkeket kínálunk, amelyekre az embereknek rendszeresen szükségük van, ugyanis inkább megjavítják a dolgokat, minthogy szerelőt hívjanak. De megint csak az árak emelkednek, így az emberek valószínűleg kevesebb pénzt hagynak itt, kevesebb dolgot vásárolnak" - jegyezte meg Bara Anikó, komáromi hobbiboltos.

Az eladások visszaesése nemcsak a kisebb üzleteket, hanem a hipermarketeket is érinti, bár kevésbé jelentős mértékben, és a rossz idők a webáruházakat is sújtják, amelyek különösen a pandémia idején élvezték az eladások növekedését. "Ez az elmúlt egy évben nem volt így, nekik is meg kell küzdeniük az infláció támadásával és a lakosság fogyasztói magatartásának változásával" - tette hozzá Morháčová.

A bérek fokozatosan emelkednek és kezdenek felzárkózni, de a kiskereskedők kasszája a közeljövőben nem fog gyakrabban nyílni. "Az emberek talán többet keresnek, de azt a kis plusz pénzt a családi kassza gyarapítására fogják használni" - tette hozzá Horňák.

Forrás: noviny.sk

Címkék: drágulás, infláció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.