2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. December 27. 21:39, kedd | Kzélet
Forrás: ÚjSzó

A szlovák polgárok több mint fele elégedetlen a demokráciával

A szlovák polgárok több mint fele elégedetlen a demokráciával

A Median ügynökség által végzett felmérés szerint az ország lakosságának 38 százaléka elégedett a demokrácia működésével, 57 százalékuk azonban elégedetlen.

A felmérés során 1001 polgárt kérdeztek meg december 11.-20. között.

„A 30 és 39 év közöttiek általában elégedettek, valamint a diplomások, illetve a Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében lakók is. A 40 és 69 év közöttiek, a középfokú végzettségűek, a Besztercebánya és Eperjes megyében élők, illetve a magánvállalkozók és a dolgozó nyugdíjasok általában elégedetlenek” – írja az ügynökség.

A felmérés eredménye szerint az ország lakosságának 52 százaléka tartja demokratiksunak a politikai rendszert. „Főként a 18 és 39 év közötti korosztályhoz tartozók, az alap- vagy felsőfokú végzettségűek, Pozsony és Nagyszombat megye lakosai, illetve a legmagasabb jövedelműek gondolják így” – tudósított a Median.

A megkérdezettek 42 százaléka nem tartja demokratikusnak a rendszert. Az ilyen véleményt kifejező válaszadók főleg 40 és 69 év közötti, középfokú végzettségű, Zsolna, Eperjes és Besztercebánya megyei lakosok voltak.

Szlovákia lakosainak a felmérés szerint az alapvető emberi jogok és szabadságjogok közül az élethez, a szabadsághoz, a gondolat szabadságához, a lelkiismereti és a vallásszabadsághoz vagy a szabad mozgáshoz való jog a legfontosabb. Az ország lakossága a véleménynyilvánítás szabadságát és az információhoz való jogot, a közügyek intézésében való közvetlen vagy választott képviselőik útján történő részvételt, valamint a gyülekezési jogot tartják a legfontosabbnak.

Forrás: ujszo.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.