2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Január 02. 13:32, hétfő | Kzélet
Forrás: noviny.sk

A Szlovák Köztársaság 30 éve

A Szlovák Köztársaság 30 éve

A csehek és szlovákok közös állama 74 év, két hónap és három nap után 1992. december 31-én éjfélkor két különálló államra – Csehországra és Szlovákiára – bomlott fel. Ma 30 éve, hogy megalakult a Szlovák Köztársaság.

Szlovákiában nemzeti ünnepként emlékeznek január elsejére - a Szlovák Köztársaság megalakulásának napjára, amely egyben munkaszüneti nap is. Csehországban ezt a napot a független cseh állam helyreállításának napjaként ünneplik. A független köztársaságok létrehozását a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság (ČSFR) feloszlatásáról szóló alkotmányos törvény jóváhagyása előzte meg. Csehszlovákia szövetségi közgyűlése 1992. november 25-én fogadta el, és 1993. január 1-jén lépett érvénybe.

Az elfogadott alkotmányos törvény 1991-től megszüntette azt az elődjét, amely csak népszavazás alapján tette lehetővé Csehszlovákia felosztását. Az új rendelkezés alapján 1992. december 31-én 24:00 órakor Csehszlovákia népszavazás nélkül megszűnt, és két független köztársaság jött létre - Szlovákia és Csehország.

A Csehszlovák Föderáció története az egykori szocialista Csehszlovákia idejére nyúlik vissza. A Csehszlovák Szocialista Köztársaság (ČSSR) Országgyűlése 1968. október 27-én fogadta el a Csehszlovák Föderációról szóló alkotmányos törvényt, amelyet a pozsonyi várban, a Föderációs teremben írtak alá Csehszlovákia akkori vezető képviselői. A várban aláírt határozat 1969. január 1-jén lépett érvénybe.

A szövetségi rendszerben meghatározó fordulat 1989 után következett be, amikor megkezdődtek az első viták a szövetség feloszlatásáról. Az 1992-es parlamenti választások győztesei - a HZDS és az ODS - úgy döntöttek, hogy hajlandóak megegyezni a szövetség felosztásáról. A Szlovák Nemzeti Tanács (SNR) tagjai már 1992. július 17-én elfogadták a Szlovák Köztársaság szuverenitásáról szóló nyilatkozatot.

A HZDS és az ODS képviselői 1992 augusztusában, Brünnben végleges döntést hoztak a ČSFR feloszlatásának ütemtervéről. Ezt követően 1992. szeptember 1-jén fogadták el a Szlovák Köztársaság alkotmányát. Az 1992. október 1-jei hatályba lépése után a Szlovák Nemzeti Tanács nevét a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa (NR SR) elnevezés váltotta fel. Ezután a már említett aktus következett - a Csehszlovákia feloszlatásáról szóló alkotmányos törvény jóváhagyása.

Csehszlovákia szövetségi közgyűlésének utolsó ülése 1992. december 17-én ért véget. Fennállásának első napján már a világ 93 országa elismerte a független Szlovák Köztársaságot, köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és Kína.

A Szlovák Fegyveres Erők katonái tegnap egy ünnepség keretein belül emlékeztek meg a Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulójáról. A megemlékezés alkalmából 20 díszlövést adtak le a Duna-partról Pozsonyban.

A hagyományos tüzérségi ágyúzást a Szlovák Köztársaság elnökének, és egyben a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek főparancsnokának utasítására hajtották végre. Január közepén, Pozsony központjában ünnepélyes felvonulással emlékeznek majd megalakulásuk 30. évfordulójáról a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erői.

- 1993. január 1-jén a Szlovák Köztársaság Országgyűlése és a kormány együttes ülésére került sor, amelyen nyilatkozatot fogadtak el a független Szlovák Köztársaság létrehozásáról.
- 1993. január első napjaiban Szlovákia a Világbank, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) tagja lett.
- 1993. február 8-tól kezdték használni a szlovák koronát a független Szlovák Köztársaság területén.
- A Szlovák Köztársaság első elnöke Michal Kováč volt, akit a HZDS jelöltjeként 1993. február 15-én választottak meg államfőnek.
- Márciusban a Szlovák Köztársaság a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Társulás (CEFTA), majd június 30-án az Európa Tanács tagja lett.
- A Szlovák Köztársaság 2004. március 29-én lett a NATO tagja, valamint május 1-jétől az Európai Unió tagja is.
- 2007. december 21-én lépett be a schengeni övezetbe.
- 2009. január 1-jén vezette be Szlovákia az eurót, mint fizetőeszközt.

Forrás: noviny.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.