2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Február 03. 16:10, péntek | Sport
Forrás: Refresher

A szlovák futballtörténelem legdrágább átigazolásai

A szlovák futballtörténelem legdrágább átigazolásai

Ritkán érkezik szlovák futballistáért magas átigazolási ajánlat. Mutatunk 10 játékost, akikért meglehetősen nagy összeget fizettek.

Az európai bajnokságokban január utolsó napjai a téli átigazolási időszak végét jelentik. A csapatok eszeveszetten dolgoznak a szezon második és meghatározó része előtt. Az idei egyik nagy huzavona egyik legjobb futballistánk, Milan Škriniar lehetséges átigazolása volt.

A 27 éves garamszentkereszti játékossal kapcsolatos tárgyalások során több tízmilliós átigazolási pletykák repkedtek, de végül csak jövő téltől erősíti majd a PSG védelmét, és valószínűleg ingyen. Az Inter Milan nem talált megfelelő pótlást posztjára, és állítólag 10-15 millió eurót is visszautasított.

Manapság, amikor a legjobb futballisták átigazolási díja gyakran meghaladja a 100 millió eurót is, a teljes, 26 fős szlovák válogatott értékét „csak” 140 millió euróra becsülik. A szlovák labdarúgók a 30. helyen állnak a világranglistán. Ehhez képest Anglia, Brazília és Franciaország áll az első három helyen, és mindhárom válogatott játékosainak összértéke meghaladja az 1 milliárdot.

A szlovák futballtörténelem 10 legdrágább átigazolása:

10. Marek Hamšík (Brescia - SSC Napoli, 2007) – 5,50 millió euró
Amikor az olasz klub becserkészte a mindössze 20 éves Hamšíkot a másodosztályú Bresciából, képviselői valószínűleg nem is sejtették, hogy klublegendát vásárolnak. A szlovák válogatott játékos egészen a közelmúltig, 12 nápolyi szezon alatt nemcsak a kapitány, hanem a klub történelmének legjobb góllövője is lett.

9. Milan Škriniar (MŠK Žilina - Sampdoria Genoa, 2016) – 6 millió euró
Ezzel az átigazolással megkezdődött Milan Škriniar útja az európai reflektorfényben, és a mai napig ez a második legnagyobb átigazolási összeg közvetlenül a hazai bajnokságunkból. A ma 22 éves rekordot Németh Szilárd tartja. A legelső szezonban Škriniar lett a Serie A történetének legfiatalabb védője, aki legalább 35 meccsen játszott.

8. Martin Škrtel (FC Liverpool - Fenerbahce, 2016) – 6 millió euró
Az utazás az európai futball dicsőségétől a falusi pázsitig a Premier League-ből való távozásával kezdődött. A liverpooli mezben eltöltött hosszú idő alatt fokozatosan elvesztette a helyét a csapatban. Az isztambuli Fenerbahcéban ismét bekerült a kezdő tizenegybe, és ismét pályára lépett az Európa Kupában. A török ​​címet azonban csak 2020-ban nyerte meg, miután átigazolt Basaksehirhez.

7. Németh Szilárd (Inter Bratislava - Middlesbrough, 2001) – 6,75 millió euró
A pályafutását még 1994-ben kezdő játékos mindössze a harmadik szlovák játékos volt a Premier League-ben. Előtte csak Vladimír Kinder és Stanislav Varga jelent meg az angol ligában. A pályafutását az ausztriai Hainburgban záró játékos továbbra is gólkirályunk a szigetországban. Öt szezon alatt 23-szor volt eredményes.

6. Martin Škrteľ (Zenit St. Petersburg - FC Liverpool, 2008) – 10 millió euró
Nyolc éves liverpooli tartózkodása alatt Martin Škrteľ összesen 320 meccset játszott a The Reds színeiben. A legtöbb lehetőséget Rafael Benitez spanyol edző vezetése alatt kapta. Azzal, hogy a világ egyik legnagyobb klubjához érkezett, egy újabb legendás átigazolást idézett fel, amely sajnos nem fért be ebbe a tízesbe. Peter Dubovský 1993-as átigazolásáról beszélünk, aki 4,3 millió euróért távozott a Real Madridhoz.

5. Denis Vavro (FC Koppenhága - Lazio, 2019) – 10,50 millió euró
Milan Škriniarhoz hasonlóan Denis Vavro is az MŠK Žilinában készült az európai futballra. A Lazio-ban végül nem járt sikerrel, és sorozatos kölcsönjátékok után 4,5 millióért visszatért az FC Koppenhágához, amellyel már kétszer is eljutott a dán bajnoki címig.

4. Stanislav Lobotka (Celta Vigo - SSC Napoli, 2020) – 20 millió euró
A spanyol Celta Vigo-nál eltöltött nehéz évek után a védekező középpályás a Napolihoz igazolt. Az akkori edző, Gennaro Gattuso itt is fokozatosan leültette a kispadra. Manapság azonban a 28 éves trencséni származású játékos központi szerepet tölt be Luciano Spalletti vezetése alatt.

3. Marek Hamšík (SSC Napoli - Dalian Yifang, 2019) – 20 millió euró
A trencséni származású játékos három éve meglepte a futballvilágot azzal, hogy átigazolt a kínai bajnokságba, ahol a Dalian Yifang csapatát erősítette. A válogatott csapattól nemrégiben visszavonult, jelenleg pedig a török ​​Trabzonsporban játszik.

2. Vratislav Greško (Inter Milan - Parma, 2002) – 21,5 millió euró
Az egykori hűséges válogatott, jelenleg televíziós kommentátor korábban megfordult a Premier League-ben, a Bundesligában és a Serie A-ban is. Mivel az átigazolása Matías Almeyda cseréjét is magában foglalta, a tranzakció összegére vonatkozó becslések kissé eltérnek. A Nový Čas 21,5 millió eurós összegről ír, amivel 15 éven keresztül Greško volt a legdrágább szlovák játékos.

1. Milan Škriniar (Sampdoria Genoa - Inter Milan, 2017) – 34 millió euró
Öt évvel ezelőtt az Inter Milan nem habozott több mint 30 millió eurót kifizetni a fiatal védőért. Milan Škriniar az Inter mezében kétszer nyerte meg az Olasz Szuperkupát, illetve a bajnoki címig is eljutott a Nerazzuri mezében. A csapatban egészen a kapitányi posztig sikerült feltornásznia magát, a Transfermarkt pedig a piaci értékét akár 60 millió euróra is becsüli. Amennyiben valóban ingyen távozik a PSG-hez, az Internek csak egy elszalasztott lehetőség kellemetlen utóíze marad.

Forrás: refresher.sk

Címkék: futball, TOP 10

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.