2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Január 25. 14:39, hétfő | Kultúra
Forrás: TASR

A Szlovák Filharmónia két, nézők nélküli koncertet fog közvetíteni

A Szlovák Filharmónia két, nézők nélküli koncertet fog közvetíteni

A Szlovák Filharmónia (SzF) január végén két nézők nélküli online koncertre is készül.

Az egyik Bohdan Koval zongoraestje, a másik pedig egy szimfonikus koncert két cseh művésszel, Peter Altrichter dirigenssel és Jan Hudeček fagottművésszel. A koncerteket kedden, január 26-án és pénteken, január 29-én 19.00-tól lehet megtekinteni a

stream.filharmonia.sk

oldalon. A TASR-t erről Martina Tolstova, az SzF sajtótitkára tájékoztatta. A keddi kamarakoncerten egy fiatal ukrajnai zongoraművész, Bohdan Koval mutatkozik be. „Ukrajnában tanult zongorázni, mesterképzésre azonban Besztercebányára járt a Művészeti Akadémiára, ahol azóta is doktoránsként tanul Marian Lapšanský professzor vezetése alatt” – mondta Tolstova a művészről, aki már többször is sikeresen szerepelt nemzetközi zongoraversenyeken, sőt több neves zongoristánál végzett mester kurzust, például Andrzej Jasiński és Vadym Kholodenko zongoraművészeknél.

Koval előadja a 11 etüdöt régi táncok formájában, op. 19, amely a nálunk szinte ismeretlen Viktor Kosenko tollából származik, aki az egyik legjelentősebb 20. századi ukrajnai szerző, pedagógus és zongorista. A pénteki szimfonikus koncerten az SzF zenekara mellett egy fiatal cseh fagottművész, Jan Hudeček is fellép. „Már tizenöt évesen abszolút győztese volt a fúvóshangszerek minden kategóriájának (30 éves korig) a nemzetközi 15. Concorso Internazionale per Giovani Musicisti "Citta di Barletta" olasz versenyen. 2014-ben aratott először győzelmet és lett kitüntetett a Prágai Tavasz Nemzetközi előadói versenyen” – mesélte Tolstova az ifjú művészről, aki főként szólóelőadásokat tart és szívesen népszerűsíti a mai zenét fagottal.

„Már tíz éve játszik szóló fagottosként a Nemzeti Színház Operájában Prágában és 2015 óta pedagógusként is tevékenykedik” – tette hozzá. Hudeček az SzF zenekarával Jiří Pauer Koncert fagott és zenekar részére c. művét fogják előadni. A szerző a 20. század kiemelkedő cseh szerzője és a Cseh filharmónia, illetve a Nemzeti Színház igazgatója. A koncertprogramon szerepel még Antonín Dvořák Ördög és kacsája és a 4. c-moll „Tragikus” Szimfónia, D.417 Franz Schuberttől. Ezeket Peter Altrichter cseh dirigens fogja vezetni, aki a szezon állandó vendége az SzF-ben.

Címkék: filharmónia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.