2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. November 20. 09:54, péntek | Tech
Forrás: HVG

A szerkezet, amely egy órával korábban jelzi az epilepsziás roham közeledtét

A szerkezet, amely egy órával korábban jelzi az epilepsziás roham közeledtét

Izraeli kutatók fejlesztették ki azt a viselhető mobil-elektroenkefalográfot, amely az agyhullámokat monitorozva elemzi, ha közeledik a baj. A feladatot egy mesterséges intelligencia végzi el.

Hatalmas előrelépés ez az epilepsziás rohamokkal küzdő betegek számára, hiszen így már jó előre meg tudják jósolni az olykor igen kellemetlen eseteket. Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói most ebben adhatnak segítséget, a szakemberek ugyanis egy olyan viselhető elektroenkefalográfot fejlesztettek ki, ami képes akár egy órával a roham előtt jelezni, hogy baj lesz.

A HVG.hu beszámolója alapján az Epiness nevű eszköz a gépi tanulást hívja segítségül a folyamat előrejelzésében. Egy algoritmus leméri az agyi aktivitást, kielemzi azt, majd keresi az esetleges rohamokra utaló jeleket. Amennyiben sikerül felfedeznie egy ilyen jelzést, azt azonnal küldi a készülékhez vezeték nélkül csatlakozó okostelefonra.

Hasonló megoldással állt elő az amerikai University of Louisiana at Lafayette is, amelynek kutatói azt mondják, az általuk fejlesztett algoritmus hasonló pontossággal dolgozik, mint az Epiness, és szintén képes egy órával korábban jelezni, hogy jönni fog a roham. Ez lehetővé tenné a betegek számára, hogy gyógyszerrel csökkentsék a roham mértékét, vagy ha akinél nem használnak a gyógyszerek, biztonságba helyezze magát, hogy a roham alatt ne sérüljön meg.

Az izraeli egyetem szakemberei szerint az általuk fejlesztett EEG 95–97 százalékos pontossággal képes megjósolni a bajt – zárja a HVG.hu beszámolója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.