2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2021. Január 14. 12:08, csütörtök | Kzélet
Forrás: tasr

A szenci főpolgármester kiosztotta Matovičot – újra jön az országos tesztelés

A szenci főpolgármester kiosztotta Matovičot – újra jön az országos tesztelés

Szlovákiát újabb „önkéntesen kötelező“ országos tesztelés várja, jelentette be hétfőn, január 11-én Matovič, bár egyáltalán nem használták fel a szerzett eredményeket az őszi tesztelés után.

Erre hívja fel Szenc főpolgármestere, Dušan Badinský a figyelmet, aki kritizálja Igor Matovič koronavírus elleni harchoz való hozzáállását. „Egyáltalán nem használtuk fel az adatokat, amelyeket az első tesztelésnél szereztünk. Többet ellenőriztük a negatív eredménnyel végző embereket, mint a pozitívakat. Nem különítettük el megfelelően a fertőzötteket az egészségesektől, pontosabban ezt egyáltalán nem ellenőriztük“ – figyelmeztet a ránk váró ciklikus teszteléssel kapcsolatban Badinský.

Arra is rámutat, hogy a döntés a kormánynál született, nem az operatív törzsnél, sem a járványügyi tanácsnál. „De az egész ‚atomfegyvert‘ (tesztelést) persze megint az önkormányzatok nyakán hagyja“ – hívja fel a figyelmet a főpolgármester. Badinský hangsúlyozta, hogy a Covid-19 megtámadja az embereket kortól, politikai véleménytől, vallástól függetlenül. „Harcolnunk kell ellene és keresni a megoldást, amivel megállíthatjuk, de az a módszer, amit a kormányelnök választott, minimum kérdéses“ – állapította meg. Nem tetszik neki Igor Matovič koronavírus elleni harchoz való hozzáállása. Szerinte Matovič félelemkeltést, kifogásokat és felelősséghárítást használ és olyan rendeleteket fogad el, amelyek a kivételek széles skálája miatt egyáltalán nem hatékonyak. „Gyógyítjuk a jobb kezet és közben nem vesszük észre, hogy rothad a bal“ – írta Badinský. Arról viszont Badinský mindenkit biztosít, hogy az önkormányzat élén előkészíti az újabb tesztelést és reméli, hogy „ez a rémálom lassan véget ér“. Fegyelmezettségre és egészségünk védelmére szólít fel. Matovič hétfőn jelentette be, hogy újabb országos tesztelést szeretnének, melyet addig fognak ismételni, amíg a járásokban nem lesz a fertőzési arány 0,5 alatt. A tesztelést két hét múlva szeretnék véghez vinni. Egyúttal arra kérte a miniszterelnök a fertőzéssel leginkább sújtott községek önkormányzatait, hogy ha kapacitásuk engedi, már most hétvégén kezdjék meg az országos tesztelést. A teszten való részvétel biztosítja a kijárási tilalom alóli kivételt.

Címkék: Dusan Badinsky, Szenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.