2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2022. Július 25. 13:40, hétfő | Interjú
Forrás: SziaKomárom.sk

A százéves komáromi kórház • Interjú MUDr. Filkó Gabriellával

A százéves komáromi kórház • Interjú MUDr. Filkó Gabriellával

A SziaKomárom.sk városi portál A több, mint százéves intézmény történetéről kérdezte annak orvos-igazgatóhelyettesét, MUDr. Filkó Gabriellát.

Honnan hova jutott ez idő alatt a komáromi kórház?

Sürgősségi ellátás

Az 11,2 millió eurós beruházás lépést tart az új évezred követelményeivel és a legszigorúbb uniós szabályok mindegyikének megfelel. Az építészetileg és technológiailag is kiemelkedő projekt 9,2 millió euró támogatásból valósult meg, a fennmaradó részt a kórház önerőből térítette. A cél a sürgősségi egészségügyi ellátás minőségének növelése, hiszen ez 110 ezer embert érint a járásunkban. Az építkezés 2 éven át tartott, a covid miatt pedig csak minimális hosszabbításra volt szükség. Kihívást jelentett, hogy az új épületet a már két meglévő közé kellett elhelyezni. A három épület immáron teljes mértékben össze lett kötve, így az átjárás köztük fedett körülmények közt megoldott. A legmodernebb egészségügyi technika és berendezések sora mellett a legújabb információs és kommunikációs szoftver segíti a dolgozók munkáját. Egy teljesen új szintre lépett a komáromi sürgősségi ellátás, mely három teljes körűen felszerelt műtővel is bővült. Egy fedél alá került az egész radiodiagnosztikai osztály, melynek részét képezi az új mammológiai szakrendelő is.

A sürgősségi ellátás központosításával a pácienseknek immáron egyetlen helyre kell érkezniük, bármilyen sürgősségi ellátásra is szorulnak. A sebészeti, nőgyógyászati, belgyógyászati, és az új sürgősségi pavilon összeköttetése által az azonnali betegszállítás biztonságosan megoldott akár a zárt műtőtérbe is. Nagy kihívást jelentett a közművesítés, mely az épület alá került. Az egyik legfontosabb a kórház működésében pedig a sűrített oxigénelosztó rendszer kiépítése, valamint az alacsony feszültségű áramgenerátor installálása, amely nélkülözhetetlen egy esetleges áramkimaradás esetén az intenzív osztályok és műtők számára.

Az idei évben a mentőszolgálat közreműködésével már 6000 embernek nyújtottak azonnali ellátást.

A kórház több mint 110 éves fennállása óta 11 fekvőrészlegen, 3 intenzív osztályon, 23 rendelőben, 10 közösségi ellátó- és vizsgáló részlegen nyújt folyamatos ellátást. Nem hiába nyilvánította az INEKO (Szociális és gazdasági reformok intézménye) 2021-ben a harmadik legjobb kórháznak, amely ezen kívül többször is elnyerte az Angels Awards gyémántplakettjét, többek közt az agyérgörccsel és agyvérzéssel kapcsolatos gyógyítások kapcsán.

Vlček Erik, Filkó Gabriella és Keszegh Béla

Az új szárny keresztapja, Vlček Erik így nyilatkozott: „Nagyon megtisztelt a felkérés és örülök, hogy egy ilyen új, modern egészségügyi intézménynek a keresztapja lehetek, ami a jövőben sok embernek segít majd. Ez egy becsületbeli titulus.”

A megújult sürgősségi ellátás augusztusban kezdi meg működését.

Saját gyógyszertár

Az átalakított és felújított helyiség a citosztatikumok (kemoterápiás gyógyszerek) előállításának biztonságos módszerével az

első átfogóan felszerelt intézményi gyógyszertárak közé tartozik Szlovákiában.
A gyógyszerkészítés folyamata ugyan a nyilvánosság előtt rejtve marad, mindenesetre a koronavírus elleni vakcina előkészítésében, egyéb hiánykészítmények előállításában, valamint a gyógyszeres kúrák kidolgozásában is részt vállalnak. Kiemelkedő szakemberekkel dolgoznak együtt. 600 ezer euróért magát az épületet is sikerült birtokba venni, ahol a 25 éve fennálló gyógyszertár már megújulásra szorult. A gyógyszertár két új részleggel bővült, mely a kemoterápiás gyógyszerek és a steril gyógyszerek készítésére is alkalmas. Oltóanyagokat, szemcseppeket és igény szerint egyéb steril gyógyszereket állítanak elő, ezáltal új kihívások várnak az ott dolgozókra.

Az onkológiai részleg megújulása
Az akut esetek ellátása a felújítás alatt sem állt meg. Ráadásul a szakemberek előrejelzési szerint a járványhelyzet után ugrásszerűen növekedni fog az onkológiai és sugárterápiás részleg betegeinek száma. A megújult nappali kezelő további 6 fekvőhellyel növelte kapacitását a kemoterápiára érkezők számára.

A 260 ezer eurós beruházás nagy részét a kórház fedezte. 5 ágyat az EPH (energetikai társaság) adományozott 15 ezer euró értékben. Az összes első emeleti szobát felújították, ablak-, talaj- és szaniter csere is történt. Immáron 24 modern, teljesen elektromos kórházi ágy, TV és új bútorokkal felszerelt szobák teszik elviselhetőbbé a betegek ittlétét. 12 elektromos fotelre emelkedett a nappali onkológiai kezelő kapacitása a kemoterápiára érkezők számára, ahol szintén maximális kényelem biztosított. Továbbá 4 új onkológiai rendelő épült a földszinten, amelyek szükség esetén szorosan együttműködnek majd a mammológiai szakrendelővel.

A tavalyi évben

8600 pácienst kezeltek itt, 625 daganatos beteg sugárkezelést kapott
a Szlovákiában fellelhető legmodernebb lineáris gyorsító által, további 400 beteg pedig kemoterápiában részesült.

A várva várt MRI-berendezés
A mágneses rezonancia állomás (MRI) alapkőletételével több mint 100 ezer lakos számára hiánypótló szolgáltatással bővül a részleg. Mindez a sürgősségi ellátás tőszomszédságában, ahol az 1,5 millió euró értékű beruházás a kórház által finanszírozott újítás. Jelenleg is zajlik a szerződéskötés a biztosítókkal, melyek téríteni fogják az MRI-kivizsgálást. A pár hónapos építkezés kezdete ősszel várható.

Itt kezdődött minden…

Lipscher Mór zsidó orvos volt a komáromi kórház első igazgatója. Származása miatt kihagyták őt az orvosi lexikonok és biológiai szótárak nagy részéből. Munkássága során több ezer ember életét mentette meg, amiért még élete során szobrot állítottak neki. Sajnos Berecz Gyula szobrász munkája a későbbi rendszer áldozata lett, 2016-ban azonban a zsidó közösség közbenjárásával egy emléktábla formájában újra nyoma maradt az utókor számára. Nem akármilyen beavatkozással írta be magát a történelembe, hiszen elsőként operált ki agydaganatot sikeresen. Komáromban pedig elsőként műtött meg pácienst mesterséges altatás alatt. A csacai születésű Lipscher Mór orvos családban nevelkedett.

Diplomáját Budapesten szerezte és az akkoriban a sebészek Mekkájaként emlegetett Bécsben is megfordult Herczel Manó asszisztenseként. 23 napon belül két életmentő műtétet is elvégzett két 38 éves fiatalon. 1902-ben került az akkoriban még csupán 3 orvossal működő komáromi intézmény élére. Egy év alatt 136 műtétet végzett, és még az első évben szerzett egy röntgen berendezést. 32 évig maradt a kórház vezetői posztjában, nem volt olyan lakos, aki ne ismerte volna a nevét, már csak vidám és kedves személyisége miatt is. A sors fintora, hogy míg ő maga ezreken segített, a világháború idején a koncentrációs táborba tartó vonaton végezte a feleségével együtt. Egészségügyi ellátás nélkül vélhetően még a táborba érkezése előtt halt meg 2400 tragikus sorsú útitársával együtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 09:48, hétfő | Sport

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát, ezzel megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét

A spanyolok magabiztos játékkal, pontvesztés nélkül zárták a kontinensviadalt, megszerezve a rekordot jelentő negyedik EB-címet.

2024. Július 14. 16:44, vasárnap | Rendőrségi

Ne kössük mindenki orrára, mikor és hová megyünk nyaralni

A rendőrség nem ajánlja, hogy bárki is a közösségi hálón bejelentse, hogy épp kirándulni megy, ahogy azt sem, hogy valaki a nyaralás alatt aktuális fényképeket töltsön fel a közösségi oldalára.

2024. Július 14. 16:33, vasárnap | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Július 08. 11:40, hétfő | Sport

F1: Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

Ez volt a brit versenyző kilencedik győzelme hazai pályán (2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2024).