2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Január 11. 22:29, szerda | Világ
Forrás: sme

A század végére a gleccserek fele eltűnik

A század végére a gleccserek fele eltűnik

A globális felmelegedés lassulása azonban még megmenthet egy pár gleccsert.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a világ 215 000 gleccserének jövőjéről mutattak átfogó képet. Négy lehetséges forgatókönyvet dolgoztak ki a globális átlaghőmérséklet másfél, kettő, három és négy Celsius-fokkal történő emelkedése esetén.

„Minden egyes celzius több olvadást és gleccserveszteséget okoz,” – mondta a tanulmány társszerzője, Hock, az Oslói Egyetem és a Fairbanksi Alaszkai Egyetem munkatársa.

A tanulmány szerzőinek előrejelzése az egyes gleccserek tömegének évtizedes megfigyelése és számítógépes szimulációk alapján alapul, azonban a tudósok pesszimistábbak, mint az ENSZ éghajlat-szakértői.

A tudósok becslése szerint 2100-ra a gleccserek 49%-a eltűnik.

„A viszonylag kevés jéggel rendelkező régiók, mint például az Alpok, a Kaukázus, az Andok vagy az Egyesült Államok nyugati része, az évszázad végére szinte az összes jeget elvesztik,” – mondta Hock. „Szóval ezek a gleccserek többé-kevésbé halálra vannak ítélve.”

A legrosszabb forgatókönyv szerint (négy Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedés) az olvadás még az óriásgleccsereket is fenyegetné (például Alaszkában), és a gleccserek 83%-a eltűnne a század végére. Ez gyorsabb tengerszint-emelkedést is jelentene.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.