2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2021. Június 04. 13:25, péntek | Kzélet
Forrás: TASR / CAS

A SMER-SD négy napos munkahetet javasol

A SMER-SD négy napos munkahetet javasol

Az ellenzéki SMER-SD párt négy napos munkahetet javasol ott, ahol ez megoldható lenne.

Az ötlet és annak kivitelezése a munkáltatók és a szakszervezetek közös megegyezésén múlna. Ennek következménye a munkahét rövidülése is lehetne, tájékoztatott a párt eperjesi sajtótájékoztatóján. Fico szerint a javaslat lehetővé tenné, hogy a munkáltató és a szakszervezetek meg tudjanak egyezni egy 5 helyett 4 napos munkahétben. „Amennyiben az emberek hajlandók volnának naponta egy órával többet dolgozni, úgy négy nappal kevesebbet dolgoznának egy hónapban,” magyarázta Fico. Szerinte az emberek megértik, hogy ez nem applikálható minden szegmensben. „Ahol állandó a termelés, ott természetesen nem lehetséges a négy napos munkahét, de ahol lehetséges, ott szeretnénk megadni a lehetőséget a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak egy egyezség létrehozására,” folytatta a pártelnök. Véleménye szerint ez segítene munka produktivitásán, az idegenforgalmon és a családi élet minőségén.

Fico nem tartja megalapozottnak a munkáltatók félelmeit. „A négy napos munkanap alatt elvégzett munka produktivitása garantálná, hogy a kiadott feladatot öt nap helyett négy alatt is el lehessen végezni,” magyarázta.

Az ellenzéki párt elnöke felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy Szlovákiában nagyon magas a túlórák és az éjjeli műszakok aránya. „Azok közé az országok közé tartozunk, ahol az emberek a legtöbbet dolgoznak,” figyelmeztetett Fico. Elmondása szerint a járvány megmutatta, hogy az otthonról végzett munkanap is lehet effektív.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.