2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód
Forrás: teraz.sk

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

Nyáron megnő a trombózis kockázata. Az érben kialakuló vérrögöt okozhatja a repülőgéppel való utazás, vagy a hosszú ideig tartó ülés. Erre figyelmeztetett Miriam Šatalová, a báni kórház krónikus betegek osztályának orvosa.

"Az alsó végtagok trombózisának leggyakoribb tünetei közé tartozik az érintett végtag duzzanata, fájdalma, remegése, bizsergése, csökkent érzékenysége, hőmérsékletváltozása - érintésre hidegebb, mint egy egészséges végtag, színváltozás, amely az ujjak területén kezdődik és felfelé halad, kezdetben sápadtság, később kékre változik" - mondta az orvos.

Elmondása szerint több tényező is felelős a vérrögképződés nagyobb kockázatáért. "Fokozott éberségre van szükség kórházi tartózkodás után, műtét, súlyos trauma, fertőzés, gyulladásos vagy autoimmun betegség, aktív rák vagy kemoterápia után, ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tabletták és hormonpótló kezelés esetén, " - magyarázta, hozzátéve, hogy a terhesség, az elhízás, a genetikai vagy szerzett véralvadási rendellenességek, a mozdulatlanság vagy a hosszú utazások, azaz a négy óránál hosszabb repülőn, autóban vagy vonaton töltött idő szintén kockázati tényező.

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is. "Az alsó végtagok vénás trombózisa előfordul a hosszabb repülések során, de sokkal gyakoribb az a jelenség, mikor a tünetek a repülést követő egy héten belül jelentkeznek" - magyarázta a szakértő.

Szerinte maga a repülés teremti meg azokat a körülményeket, amelyek a trombózis kialakulását előidézik. A helyhiány, a végtagok mozgásképtelensége, kényszerhelyzetük és elernyedésük, a légnyomás változása mind hozzájárulnak ehhez. Az izmok areflexiója mély alvás közben, amikor az izompumpa aktivitása csökken, szintén kockázatos. "Az állapotot súlyosbítja a hipnotizáló vagy nyugtató szerek használata, amelyekkel a repüléstől való félelmet próbálják megszüntetni, különösen, ha alkohollal kombinálják. A repülés alatti sajátos tényezők közül a kabinban lévő csökkent páratartalom is érvényesül, ami dehidratációhoz és a vér későbbi besűrűsödéséhez vezethet" - tette hozzá Šatalová.

A vérrög kialakulásának kockázata minimálisra csökkenthető. "Az alapvető óvintézkedések közé tartozik a végtagok mozgatása - a lábak hajlítása és nyújtása, séta, amikor csak lehetséges, az alsó végtagok masszírozása, a kompressziós harisnya használata, elegendő ivás, nyugtatók és altatók mellőzése, az alkohol és a cigaretta elhagyása utazás előtt" - sorolta az orvos. A veszélyeztetett betegek esetében pedig az orvos által beadott megelőző heparin vagy acetilszalicilsav alkalmazása az utazás előtt.

"Ha valakinek már volt trombózisa a múltban, vagy a rizikócsoportba tartozik, mindenképpen konzultáljon háziorvosával egy hosszú utazás előtt" - tette hozzá Šatalová.

Forrás: teraz.sk

Címkék: repülés, trombózis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 09:48, hétfő | Sport

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát, ezzel megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét

A spanyolok magabiztos játékkal, pontvesztés nélkül zárták a kontinensviadalt, megszerezve a rekordot jelentő negyedik EB-címet.

2024. Július 14. 16:44, vasárnap | Rendőrségi

Ne kössük mindenki orrára, mikor és hová megyünk nyaralni

A rendőrség nem ajánlja, hogy bárki is a közösségi hálón bejelentse, hogy épp kirándulni megy, ahogy azt sem, hogy valaki a nyaralás alatt aktuális fényképeket töltsön fel a közösségi oldalára.

2024. Július 14. 16:33, vasárnap | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Július 08. 11:40, hétfő | Sport

F1: Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

Ez volt a brit versenyző kilencedik győzelme hazai pályán (2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2024).