2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2020. November 20. 18:07, péntek | Rendőrségi
Forrás: TASR

A rendőrség több mint 100 koronavírussal kapcsolatos álhírre hívta már fel a figyelmet

A rendőrség több mint 100 koronavírussal kapcsolatos álhírre hívta már fel a figyelmet

A szlovák rendőrség napi szinten elemez és cáfol meg álhíreket az új koronavírussal kapcsolatban.

A világjárvány kitörése óta már több, mint 100 hoax került így napvilágra, derül ki a szlovák Rendőri Testület Elnökségének (Prezídium Policajného zboru) szóvivőjétől, Denisa Bárdyovától. „Az álhírek elleni harc kulcsfontosságú részét alkotja a rendőrség stratégiai kommunikációjának. Örülök, hogy azonnal és gyorsan tudunk reagálni az új trendekre és fejleményekre“ – mondta a helyettesítő rendőrkapitány, Peter Kovařík.
Bárdyová szerint az a legelterjedtebb hoax, amely szerint a halottak hozzátartozóinak fizettek, ha azt nyilatkozták, hogy családtagjuk koronavírusban hunyt el. Sok álhír körözött az országos teszteléssel kapcsolatban is. Ilyen volt az, amelyik szerint chipet helyeztek el az emberek fejében, de ugyanígy kapcsolatba hozták a tesztelést az 5G hálóval és a fertőzés új fajtájával is. A rendőrség olyan híreket is megcáfolt, melyek az öngyilkosságok megnövekedett számáról számoltak be a korlátozó intézkedések miatt, vagy amelyek azt állították, gyerekek haltak bele a maszkviselésbe. Több olyan álhír is volt, amely azt tartalmazta, hogy a maszkviselés összességében káros. Továbbá reagáltak azokra a megosztott felvételekre is, amelyeket szándékosan ebédszünetben, vagy olyan időben készítettek, amikor nem folyt mintavétel és amelyekkel azt kívánták bizonyítani, hogy művileg emelik meg a fertőzöttek számát.

„Az álhírek megcáfolásának nem az a célja, hogy hasson azok kitalálóira és terjesztőire, akik valóban hisznek bennük, hanem a lakosság azon részének kívánja megmagyarázni ezeket a kitalációkat, amely nem tudja eldönteni, mit gondoljon, illetve elfogadja mások „véleményét“ valóságosnak és helyesnek. Csak hatékony módszerrel tudjuk ezeket az összeesküvés-elmélet gyártókat továbbra is kisebbségben tartani“ – jelentette ki Bárdyová.

Címkék: hoax

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.