2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Szeptember 10. 13:50, csütörtök | Rendőrségi
Forrás: TASR

A rendőrség három, koronavírussal kapcsolatos álhír terjesztését akadályozta meg

A rendőrség három, koronavírussal kapcsolatos álhír terjesztését akadályozta meg

Az a három, tömegek által megosztott facebook-bejegyzés, amely téves információkat terjesztett a jelenlegi COVID-19 koronavírus járványról, az egészségügyi minisztérium és a rendőrség közreműködése által törlésre került.

POZSONY, szeptember 10. - A TASR hírügynökséget a szlovák Rendőri Testület Elnökségének szóvivője, Denisa Bárdyová tájékoztatta.

"Miután a szóban forgó bejegyzéseket álhírnek neveztük „Hoaxok és Átverések - Szlovák Rendőrség” című oldalunkon, a szerzők azonnal levették azokat közösségi platformjaikról " - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az eredeti posztok így több, mint 5000 profilról törlődtek le automatikusan. A kérdést, hogy lehetséges-e bűnügyi szinten nyomozást folytatni, a rendőrség vizsgálja és értékeli.

Petr Kovařík ideiglenes rendőrfőkapitány szerint a dezinformáció veszélyes eszköz a lakosság véleményének és cselekedeteinek negatív befolyásolására. "Ezért ezek elmagyarázása a rendőrség számára kommunikációs szinten prioritást élvez. Különösen most, amikor a fertőzöttek számának növekedését tapasztaljuk, nem becsülhetjük alá a helyzetet, és aktívan hirdetnünk kell, miért nem igazak az ilyen álhírek," hangsúlyozta Kovařík.

A rendőrség szerint az bejegyzsések közül az első megpróbálta meggyőzni a lakosságot arról, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem kezelte megfelelően a jelenlegi helyzetet, és szándékosan, mesterségesen növelte a fertőzöttek számát.

A második bejegyzés a szájmaszkok kötelező viselésének ellenőrzését érintette az általános iskolák felső tagozatán. "Ennek az álhírnek az volt a célja, hogy megteremtse az ún. rendőrállam légkörét, ahol a rendőrség kompromisszumok nélkül és embertelenül felügyeli az új szabályozásokat"- tette hozzá a rendőrség.

A harmadik bejegyzés pedig egy olyan dokumentumról beszélt, amelyet az állampolgároknak magukkal kell hordaniuk, valamint a szájmaszk viselésével kapcsolatos véletlenszerű ellenőrzések során fel kell mutatniuk. "Ennek a hoaxnak az volt a célja, hogy ellenállást ébresszen lakosság egyes részeiben" zárta a rendőrség.

Címkék: álhírek, hoax, rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.