2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Április 25. 09:54, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

A pénzügyminisztérium 244 millió eurót utalt át a helyi önkormányzatoknak

A pénzügyminisztérium 244 millió eurót utalt át a helyi önkormányzatoknak

Összesen 326 millió euróval több jutott az önkormányzatokhoz a társasági adóból az év eleje óta.

A Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma további 244 millió eurót küldött az önkormányzatok számlájára. Ez a társasági adóból származó, beígért pénzcsomag segít az önkormányzatoknak megbirkózni az energiaválsággal, a növekvő inflációval és a törvényi változásokkal. Ezt a pénzügyminisztérium hétfőn jelentette be.

Összességében tehát a városok és a községek az év eleje óta 326 millió euró pluszhoz jutottak a társasági adóból. "A pénzügyminisztérium tiszteletben tartja az önkormányzatok képviselőit, és kulcsfontosságú partnerként tekint rájuk a szociális párbeszédben. Ezért az állam idén összesen 789 millió eurót juttatott nekik, beleértve a költségvetésből, európai forrásokból és kedvező hiteltermékekből származó finanszírozást" - tette hozzá a minisztérium.

Az önkormányzatok hagyományosan a személyi jövedelemadóból származó bevételeket osztják szét. Átmenetileg 2023-ban és 2024-ben jogosultak a társasági adó egy részére, miután a parlament tavaly év végén jóváhagyta az adóbónusz havi 140 euróra történő emelését ugyanerre a kétéves időszakra. Ez az emelés valójában személyi jövedelemadó-kiesést fog okozni.

Eredetileg úgy volt, hogy a társasági adó egy részét fokozatosan, rendszeres havi részletekben kapják meg. Március végén a Szlovák Köztársaság kormánya jóváhagyta a helyi önkormányzatok jövedelemadó-bevételeinek költségvetési meghatározásáról szóló törvény módosítását. E módosítás alapján a helyi önkormányzatoknak április végéig kellett volna megkapniuk az idei társasági adó teljes részét. Így a községeknek 171 millió eurót, a magasabb területi egységeknek (VÚC) pedig 73,3 millió eurót kellett volna megkapniuk ugyanekkor.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.