2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Augusztus 02. 12:27, hétfő | Világ
Forrás: NSO / NY Times

A Pegasus kémszoftver tulajdonosa letiltotta ügyfelei egy részét

A Pegasus kémszoftver tulajdonosa letiltotta ügyfelei egy részét

A botrányba keveredett NSO vállalat készségesen együttműködik az izraeli hatóságokkal, próbálják menteni a menthetőt.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy magyar újságírókat, ügyvédeket és kormányt kritizáló embereket hallgattak le az NSO Group izraeli cég Pegasus nevű kémszoftverével, amellyel emellett világszerte legalább 180 újságírót figyeltek meg. Néhány napja pedig 150 civil szervezet követelte a program értékesítésének a leállítását. A Pegasus lehetővé teszi a kormányok számára, hogy kövessék egyes személyek mobiltelefonjait, lehallgassák a telefonhívásokat, sőt, a készülékek közelében zajló beszélgetéseket. 2019 óta ismert, hogy a Pegasus a felhőkörnyezetben tárolt adatokhoz is hozzáfér és sokkal kifinomultabb annál, mint amire a szakemberek eleinte számítottak.

Most ismertté vált, hogy az izraeli hatóságok átkutatták a társaság irodáit. A hivatalos indok az volt, hogy ki kell vizsgálni a felmerült vádakat. Az NSO Group egyik munkatársa közölte, hogy néhány kormányzati ügyfelük esetében letiltották a Pegasushoz való hozzáférést, ugyanis komoly esély van arra, hogy visszaéltek a technikával. Neveket nem említett, mert azt a helyi törvények nem teszik lehetővé. Miután a vállalkozás nemrég sajtóbojkottot hirdetett, ezért az informátor név nélkül nyilatkozott és az általa elmondott dolgokat sem erősítették meg hivatalosan.

A személy azt is elmondta, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal és be akarják bizonyítani, hogy a sajtóorgánumokban megjelent személyek nem voltak a Pegasus célpontjai. Megvizsgáltak néhány megjelentetett telefonszámot és szinte az összes esetben kiderült, hogy nem volt összefüggés a kémprogram és a telefonszámok között.

Az NSO Group június végén hozta nyilvánosságra a Transparency and Responsibility Report című jelentését, amely szerint a cég 2016-ban öt ügyfelétől vált meg azért, mert megsértették az emberi jogokat. Az együttműködés befejezése miatt a vállalat 100 millió amerikai dollár bevételtől esett el.

Címkék: kémszoftver, NSO, Pegasus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.