2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Január 02. 17:29, szombat | Világ
Forrás: TASR

A Pápa kedves szavakkal emlékezett meg Diego Maradonáról

A Pápa kedves szavakkal emlékezett meg Diego Maradonáról

Ferenc pápa újévi interjújában beszélt a Gazetta dello Sport napilapnak arról, hogy a nemrég elhunyt argentin honfitársát, Diego Maradonát a futball költőjének tartotta

A katolikus egyház 84-éves feje még 2014-ben találkozott a világtörténelem legjobb játékosának tartott Maradonával.

„Maradona a pályán egy igazi költő volt, egy hatalmas bajnok, aki rengeteg argentinnak és nápolyinak okozott örömet élete során. Emellett azonban egy roppant törékeny ember volt,” mondta az egyházfő, akinek nem ismeretlen a kábítószerfüggőséggel küzdő betegekkel való munka. A két világhírű argentin legutoljára hat évvel ezelőtt találkozott egy Vatikánban szervezett jótékonysági meccs alkalmával, amelynek védnöke maga a Pápa volt.

„Szeretettel emlékszem vissza arra, mennyit segített (Maradona) a Scholas Occurrentes alapítványnak, amely már régóta segíti a rászorultakat,” mondta a Pápa, aki Jorge Mario Bergoglio néven született az argentin fővárosban, Buenos Airesben. A Szentatya Maradona legnagyobb győzelméről, az argentin nemzeti csapat 1986-os világbajnoki győzelméről csak egy nappal később értesült, ebben az időben ugyanis Frankfurtban élt, ahol német nyelvet tanult. „Magányos ünneplés volt az. Nem volt senki körülöttem, akivel ezt a fantasztikus sportélményt megoszthattam volna,” mondta a döntőről, amelyben egyébként a dél-amerikai csapat pont Nyugat-Németországot győzte le 3:2-es végeredménnyel.

Az interjú során a Pápa kitért saját focis múltjára is. „Sráckoromban imádtam a futballt, persze sosem tartoztam a legjobbak közé. Egyike voltam azoknak, akiket az argentinok csak „päta dura“-nak, azaz nehéz lábnak neveznek. Emiatt mindig én voltam a kapus,” tette hozzá a férfi, aki 2013 óta vezeti a katolikus egyházat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.