2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Január 14. 15:04, csütörtök | Bulvár
Forrás: TASR

A nyitrai Covid osztályon sportolók is segítenek

A nyitrai Covid osztályon sportolók is segítenek

Mezeiket overálra cserélték a sportolók. A szlovák női extraliga kosárlabdázója, Zuzana Babaríková (34) és Juraj Králik (29) triatlonista önkéntesként segítenek a nyitrai kórház COVID osztályán.

Egyhangúan állítják, hogy a szolgálat nem csupán fizikailag, de pszichikailag is rendkívül megterhelő. A volt kosaras Zuzana Babaríková nem ül otthon ölbe tett kézzel, hanem úgy döntött, hasznosítja magát ott, ahol a legnagyobb szükség van rá. Zuzana utoljára a nyitrai extraliga klubban játszott. A nyitrai kórházban több barátnője is orvosként dolgozik, így elsőkézből kapta az információkat és nem habozott, amikor karácsony előtt a kórház önkénteseket keresett, nyilatkozta a Časnak. „Egy pillanatig gondolkodtam és aztán jelentkeztem. Bár elsősorban férfiakra volt szükségük, december 28-án felkerestek és másnap aláírtam a szerződést. Nem tudtam, mi vár rám, hova osztanak be, de kész voltam tenni, amit kell“ – meséli Zuzana, akit végül a COVID részlegre osztottak be.

„Itt történik az első találkozás, kivizsgálják őket és továbbküldik. Minden COVID pozitív beteget először nálunk vizsgálnak meg és mindegy, hogy ez az elsődleges betegség vagy egy kéztörésről van szó“ – mondta Zuzana és hozzátette, ezek a páciensek 2-6 órát várnak általában, hogy sorra kerüljenek. „Ugyanis mindent fertőtleníteni kell és az időbe telik“ – folytatta és bevallotta, elég sokat jár-kel szolgálata alatt. „Hordom a mintákat a laboratóriumba és kísérem a betegeket röntgenre. Ha felvételre mennek, oda is velük megyek. Egy 12 órás szolgálat alatt 15-17 ezer lépést teszek meg. Nekem ez nem okoz problémát, megszoktam a mozgást“ – írja le Zuzana, de szerinte nem ez az önkéntesség legnehezebb része. „Reggel félötkor kelünk és 12 órát vagyunk overálban és maszkban. Le a kalappal minden egyes egészségügyi dolgozó előtt, mivel az a 12 óra rengeteg“ – hangsúlyozza csodálattal a sportoló.

Szerinte pszichikailag is megterhelő ott dolgozni. „Nem egyszerű nézni ezeket az embereket, főleg a komolyabb eseteket, akiket a sürgősségire viszek. Az emberek fuldokolnak, főleg azok, akik lélegeztetőgépen vannak. Van, akinél ez valamivel jobb, de még mindig rosszul lélegeznek, félnek és a családjuk is fél“ – meséli a nehéz helyzetekről Zuzana, majd hozzátette: „Igyekeztem felkészülni a legnehezebbre, még ha a mi részlegünkre az nem is jellemző. De erre nem lehet felkészülni, ha az ember nem dolgozik az egészségügyben. A halállal való találkozás nehéz, nem lehet rá felkészülni...“

Címkék: COVID, nyitra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.