2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Július 11. 08:18, kedd | Világ
Forrás: teraz.sk

A NATO megállapodott egy esetleges orosz támadásra adott válaszlépésekről

A NATO megállapodott egy esetleges orosz támadásra adott válaszlépésekről

A Reuters megjegyzi, hogy a NATO évtizedek óta nem tartotta szükségesnek ilyen átfogó védelmi tervek kidolgozását.

A NATO-tagállamok hétfőn - egy nappal a litvániai Vilniusban tartott csúcstalálkozó előtt - megállapodtak egy esetleges orosz támadásra válaszul kidolgozott részletes védelmi tervekről. Erről öt meg nem nevezett diplomata számolt be a Reutersnek - írja a TASR.

A Reuters emlékeztet, hogy a NATO évtizedek óta nem tartotta szükségesnek ilyen átfogó védelmi tervek kidolgozását. Valójában csak kisebb háborúkat vívott Afganisztánban vagy Irakban, miközben biztos volt abban, hogy a posztszovjet Oroszország már nem jelent számára egzisztenciális fenyegetést.

Most azonban éppen a határain kívül - Ukrajnában - dúl a legvéresebb háború 1945 óta európai földön. A NATO ezért arra figyelmeztet, hogy minden tervének készen kell állnia, jóval azelőtt, hogy konfliktusba kerülhetne egy olyan hasonló ellenféllel, mint Oroszország.

A NATO az ilyen védekezésre regionális terveiként hivatkozik, amelyek jóváhagyását Törökország már régóta akadályozza például a Ciprusra vonatkozó megfogalmazások miatt. "Ez nagyszerű a szövetség számára. Törökországnak kompromisszumot kellett kötnie" - mondta az egyik idézett diplomata.

A csúcstalálkozón a tagországok vezetői megvitatják Svédország szövetséghez való csatlakozási kérelmét, illetve a NATO jövőbeni kapcsolatait Ukrajnával.

A regionális védelmi tervek felvázolása mellett a NATO útmutatást is ad a tagországoknak fegyveres erőik vagy a logisztika korszerűsítéséről. Az alapvető változások finanszírozásának szükségessége az egyik oka annak, hogy a NATO vezetői Vilniusban növelni fogják a tagországok előírt védelmi kiadásait, a jelenlegi cél, a GDP két százalékának elköltése pedig a puszta minimum lesz.

NATO-tisztviselők becslése szerint a védelmi tervek teljes körű megvalósítása több évet vesz igénybe. Ugyanakkor azonban hangsúlyozzák, hogy a szövetség képes azonnal harcba szállni, ha szükséges.

Forrás: teraz.sk

Címkék: európa, NATO, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.